Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ellen Sebrechts, Sebrechts Groenten en Fruit:

"Als het kouder wordt wil men pompoenen, kolen en boschampignons in plaats van steenfruit"

Tholen - Het weer slaat om. De dagen worden guurder en ook bij de groothandels is de overgang naar het herstassortiment ingezet. "Boschampignons, kolen, pompoenen. Je ziet dat wanneer de dagen kouder worden, klanten gelijk interesse krijgen in nieuwe producten", vertelt Ellen Sebrechts van de gelijknamige groothandel uit Antwerpen.

"Het is tot vorige week iets rustiger geweest, maar dat heb je eigenlijk elk jaar als de kinderen weer naar school gaan", legt ze uit. "Het geld gaat eerder naar nieuwe schoolaankopen en groenten en fruit komen even op een lager pitje. Toch begonnen dit jaar in september de boschampignons en pompoenen al te komen. In augustus hadden we zelfs al bepaalde kolen, maar toen was het nog te mooi weer. Dan hoeft men ze niet. Dan blijven de gedachtes bij zachtfruit en barbecuegroenten. Pas als het kouder is, komen de herfstproducten in beeld en dat moment is nu toch wel aangebroken."

"We hopen en verwachten dan ook dat het nu ook weer aantrekt. Nu hebben we namelijk alles weer langzaamaan in het assortiment, dus klanten kunnen hun lol op. Inmiddels heb je alle soorten pompoenen. Dat verlangt men ook. Rode-, hokkaido-, spaghettipompoenen of pompoenen voor Halloween. Je kunt het zo gek niet bedenken. Dat is echt typisch herfst, hè. Marktkramers willen een zo gekleurd en gevarieerd mogelijk aanbod hebben. Dus dan komen deze in beeld, samen met de boschampignons, kastanjes etc."

De onderneemster ziet het ook in de druiven en citrus. Deze moesten gedurende de zomer hun plek in het schap even afstaan aan het steenfruit, maar zijn inmiddels weer teruggekeerd. "Er is nog wel steenfruit, maar waar men een aantal weken geleden nog van alles 5 of 6 verschillende soorten had staan, is het nu al lastig om een half palletje te verkopen. Men heeft de omslag gemaakt en dan krijgen zomerproducten geen plekje meer. Dan komen ze bij bovengenoemde uit, of Belgisch hardfruit, druiven of citrus."

"Nu moet ik zeggen dat de kwaliteit hierin ook top is. Van de druiven zijn de kalibers groot en is de vraag haast niet bij te houden. Dat zal nog zo'n twee weken duren, waarna het wel weer even zoeken zal zijn naar goede kwaliteit. Tot januari, wanneer het aanbod weer fors toeneemt. In citrus is natuurlijk het Spaanse seizoen gestart. Bij Clementines krijgen we al heel goede kwaliteit uit Spanje binnen. Of Sanguinelli bloedsinaasappelen, waarmee je normaal nu ook de overstap maakt naar Spaans, Italiaans of Marokkaans, maar ik heb al een maand uit Zuid-Afrika staan en dat is ook nog gewoon heel lekker."

Ellen ziet dan ook dat nu toch echt het herfstseizoen is gestart. "Restaurants willen ze ook op de kaart. Ook de oude soorten, zoals aardperen, peterseliewortel, pastinaak, rode/gele rapen en zebrabieten. We krijgen aanvragen voor wilde boschampignons. Of men deze op voorhand kan bestellen. Daarnaast hebben we verse wasabi, yusu of boeddha hand. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar dat is voor een kok besteld en ligt hier dan. Vervolgens zien andere klanten het en die willen het ook wel eens proberen. Zo spreidt dat. Dat is leuk. Men onderscheidt zich graag met speciale producten en wij voorzien hier graag in."

Voor meer informatie:
Ellen Sebrechts
Sebrechts Groenten & Fruit
Kielsbroek 4
2020 Antwerpen, België
+32 32374192
[email protected]
www.sebrechtsfruit.be