Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Invest International opent financieringshubs voor Nederlandse ondernemers die zakendoen in Afrika

Invest International heeft, in nauwe samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, de lokale ambassades en VNO-NCW, financieringshubs geopend in Kenia en Nigeria. De Keniaanse hub, die vandaag tijdens een handelsmissie in Nairobi is gelanceerd, is bedoeld om Nederlandse mkb-ondernemers te ondersteunen bij de financieringsvraagstukken waar ze tegen aanlopen wanneer zij zakendoen in Kenia. De hubs stimuleren handel tussen Nederland en Afrikaanse landen. Ze zijn een welkome oplossing voor ondernemers die zoeken naar financieringsoplossingen in opkomende markten, nu Nederlandse banken hun lokale aanwezigheid daar hebben afgebouwd. Invest International onderzoekt ook de mogelijkheden om dergelijke hubs in andere regio's buiten Afrika te openen, zodat Nederlandse ondernemers ook daar advies en financiƫle ondersteuning kunnen krijgen.

Hans Docter, CEO a.i. van Invest International, benadrukt het belang van deze ontwikkeling: "Kenia en Nigeria behoren tot de top 5 exportlanden van het Afrikaanse continent. Er zijn legio mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers, maar in de praktijk is zakendoen daar knap ingewikkeld voor mkb'ers. Hoe open je een rekening? Hoe kom je aan werkkapitaal? Vragen die veelal stranden in stroperigheid en bureaucratie. Als grote internationale speler kom je hier nog wel uit. Maar als je een maatje kleiner bent, zijn dit vraagstukken die ondernemers ernstig belemmeren. Het betalingssysteem is anders georganiseerd en de infrastructuur om zaken te doen is ingewikkelder. Goede begeleiding en financiering vanuit een bekende partij is daarom van toegevoegde waarde."

Als staatsdeelneming wil Invest International een actieve rol spelen en uitvoering geven aan haar taak: zorgen dat Nederlandse ondernemers hun ambities in internationaal zakendoen kunnen waarmaken. Invest International ziet dat ondernemers in onder meer Afrika in de knel komen en business moeten 'laten lopen'. Verbeterde toegang tot deze markten, zorgt - naast een bijdrage aan het Nederlands verdienvermogen - voor sterkere economische banden en een impuls aan de lokale werkgelegenheid. Iets waarin recente jongerenprotesten in Kenia om werd gevraagd.

Concurrentiepositie Nederlandse bedrijven
"Het is van belang dat wij als Nederland goed kijken naar wat andere landen doen om hun eigen ondernemers te helpen en de concurrentiepositie te verstevigen. Onze financieringshubs zijn georganiseerd naar Duits voorbeeld, dat al langer succesvol is. Nederland staat pas aan het begin. Wij gaan deze twee locaties op termijn evalueren en hebben ook plannen buiten Sub-Saharaans Afrika. Omdat banken zich steeds meer richten op gevestigde markten is onze toegevoegde waarde alleen maar groter. Aziƫ, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Amerika staan op onze radar. We kijken wat daar de beste oplossingen zijn om financieringsvraagstukken van Nederlandse bedrijven in te vullen", aldus Docter.

De financieringshub in Kenia is gevestigd binnen de KCB-Bank, in Nigeria wordt nauw samengewerkt met Access Bank.

Bron: Invest International

Publicatiedatum: