Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Scepsis over door EU gesubsidieerde pompoenteelt in Litouwen

In Litouwen is de teelt van pompoenen uitgebreid: het totale areaal aan pompoenvelden is dit jaar met een derde toegenomen. Ondanks deze groei wordt opgemerkt dat sommige telers zich meer richten op het verkrijgen van subsidies dan op de werkelijke opbrengst van hun teelt.

Het familiebedrijf Dijokai, gelegen in het district Radviliškis, behaalde dit jaar een recordoogst, met ongeveer 70 ton pompoenen per hectare op hun 9 hectare grote teeltbedrijf. Žygimantas Dijokas vertelde dat het grootste deel van hun pompoenen wordt verwerkt tot pompoenzaadolie, en slechts een klein deel wordt gebruikt voor consumptie of als Halloweenversiering. Daarnaast worden sommige pompoenen tijdens het herfstseizoen gratis uitgedeeld aan bezoekers van verschillende tentoonstellingen of activiteiten van het bedrijf.

Martynas Laukaitis, een teler uit het district Šakiai, heeft zijn pompoenoogst al opgeslagen en klaargemaakt voor de markt. Hij benadrukte het belang van het selecteren van dure zaden voor het kweken van esthetische en uniforme pompoenen. Zijn opbrengst bedroeg dit jaar ongeveer 600 kilo, en hij heeft al contracten met kopers.

De uitbreiding van het landgebruik voor pompoenteelt tot bijna 2.000 hectare heeft echter vragen opgeroepen over de motieven achter deze groei. De vereniging van groentetelers wijst erop dat veel telers mogelijk worden gedreven door Europese Unie-subsidies in plaats van marktverkopen, wat leidt tot inefficiëntie en mogelijke verspilling van middelen. Zofija Cironkienė, een expert van de vereniging, bekritiseerde deze "subsidie-teelt" en stelde voor om de subsidies voor pompoenteelt af te schaffen om onproductieve praktijken te ontmoedigen. Ondanks deze zorgen heeft het ministerie van Landbouw geen plannen aangekondigd om pompoentelers uit te sluiten van subsidies, maar overweegt het wel strengere controles uit te voeren.

Dit jaar zal de groenteteelt meer dan 2 miljoen euro aan steun ontvangen, waarbij de eerste schattingen wijzen op een betaling van ongeveer 420 euro per hectare.

Bron: LRT

Publicatiedatum: