Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische citrusexport voor het eerst meer dan 2 miljoen ton

De Egyptische Algemene Autoriteit voor Export- en Importcontrole heeft de officiële resultaten voor het citrusseizoen 2023/2024 gepubliceerd. Voor het eerst is de export van Egyptische citrus boven de twee miljoen ton uitgekomen, terwijl de prijzen zijn gedaald. Eslam Gelila, CEO van Gelila, geeft commentaar op deze cijfers.

2,3 miljoen ton geëxporteerd, voor 1,1 miljard dollar
De citrusexport bereikte 2.391.145 ton, waaronder 1,93 miljoen ton sinaasappelen en 147.000 ton citroenen, een stijging van 21% ten opzichte van het seizoen 2022/2023. Gelila: "Dit is opnieuw een recordprestatie voor de Egyptische citrussector. We konden dit recordvolume bereiken dankzij een enorme toename van de teelt, met ongeveer 25% ten opzichte van het seizoen 2022/2023, en dankzij de gestage stijging van de wereldwijde vraag."

Het is dan ook niet verrassend dat de waarde van de export niet in hetzelfde tempo steeg als de volumes, van 0,9 naar 1,1 miljard dollar, wat neerkomt op een daling van de waarde per ton van 497 naar 474 dollar. "Het seizoen zou veel beter zijn geweest als we geen last hadden gehad van de crisis in de Rode Zee," zegt Gelila. Het overvloedige aanbod, geconfronteerd met grote logistieke complicaties in Azië, leidde natuurlijk tot een prijsdaling in de meeste van onze markten."

Daling export naar Azië
De export van Egyptische citrus naar Azië is over het algemeen gedaald, maar niet met dezelfde intensiteit. India, een van de belangrijkste bestemmingen voor Egyptische sinaasappelen, heeft zijn import uit Egypte met 10% verminderd, van 121.000 ton in 2022/2023 tot 108.000 ton in 2023/2024. De volumes in Maleisië daalden met 12% en in Singapore met 4,6%. Daarentegen daalde de Egyptische sinaasappelexport naar Bangladesh met 30%, naar China met 27%, naar Hongkong met 63% en naar Vietnam met 62%. Gelila legt uit: "Dit is de duidelijke impact van de crisis in de Rode Zee, die helemaal aan het begin van het seizoen begon. De transittijd nam voor alle bestemmingen aanzienlijk toe, tot wel 90 dagen voor China."

"Klanten reageerden verschillend op deze situatie. In China kozen kopers bijvoorbeeld voor Zuid-Afrikaanse sinaasappelen, terwijl India een sterke vraag naar Egyptische sinaasappelen bleef behouden. De export naar Bangladesh werd beïnvloed door de instabiele economische en politieke situatie in het land. Vietnam importeert slechts gedurende een kort deel van het jaar, en dat tijdsvenster is gemist. In de overige Aziatische markten hangt de situatie af van de kopers: sommigen zijn bereid risico's te nemen, terwijl anderen ervoor kiezen om sinaasappelen over te slaan. Hierdoor daalde de export naar Singapore slechts met 4-5%, terwijl die naar Hongkong met 63% afnam. Naast logistieke complicaties heeft elke markt zijn eigen culturele en economische kenmerken die de keuzes van de kopers beïnvloeden."

Grotere vraag naar Egyptische citrus in Europa
In Europa steeg de export van Egyptische sinaasappelen enorm. Spanje verhoogde zijn import van Egyptische sinaasappelen met 17%, van 89.000 ton naar 104.000 ton. In Frankrijk was de jaar-op-jaar stijging 86%, in het VK 76% en in Ierland 37%. Gelila: "Dit is de trend die de norm had moeten zijn als er geen crisis was geweest. Klimaatverandering geeft Egypte een duidelijk concurrentievoordeel en de wereldwijde vraag is nog nooit zo sterk geweest. Het moet ook gezegd worden dat de prijzen voor Egyptische sinaasappels kunstmatig zijn verlaagd door de crisis in de Rode Zee en het overaanbod in Europa, wat bijdraagt aan de stijging van de export. Maar als de Europese markt zoveel volume kan absorberen, dan is dat omdat er vraag is."

Nederland, Rusland en Saudi-Arabië blijven de top drie importeurs
Het trio van belangrijkste bestemmingen voor Egyptische citrus is niet veranderd, met Nederland op de eerste plaats, waarvan de import van Egyptische sinaasappelen steeg met 7,15%, gevolgd door Rusland met een stijging van 35% j-o-j en Saudi-Arabië met 25%. Samen absorbeerden deze drie bestemmingen 760.000 ton Egyptische sinaasappelen in 2023/2024, vergeleken met 620.000 ton in het vorige seizoen.

Nieuwe markten
De moeilijkheid om Aziatische markten te bereiken heeft Egyptische exporteurs ertoe aangezet om op andere deuren te kloppen. De export van Egyptische sinaasappelen naar Canada steeg met 177%, naar Polen met 117% en naar Brazilië met 137%. In Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, West-Afrika en Centraal-Azië hebben sommige landen die voorheen weinig Egyptische sinaasappelen importeerden hun orders vorig seizoen aanzienlijk verhoogd. Volgens Gelila ontdekken deze landen de Egyptische sinaasappelen door de indirecte vraag, maar zullen ze waarschijnlijk een stabiele bestemming worden.

De lokale markt absorbeerde enorme hoeveelheden
Ook op de lokale markt was de vraag zeer dynamisch. "We mogen niet vergeten dat de Egyptische bevolking fervente citruseters zijn", zegt Gelila, "en naast de verse consumptie zijn er in Egypte verschillende fabrieken voor sinaasappelsapconcentraat, waarvan er vorig seizoen twee zijn opgestart. De sector voor de verwerking van citrus bloeit in het land, wat de vraag op de lokale markt zal stimuleren. Alleen al op de lokale markt werd vorig seizoen 3,5 tot 4 miljoen ton citrus geconsumeerd."

"Bij Gelila zijn we er trots op te hebben bijgedragen aan het succes van het seizoen, met een vierde plaats onder de grote exporteurs, met 51.000 ton. We hebben onlangs geïnvesteerd in een nieuwe lijn die onze exportcapaciteit zal verhogen tot 900 ton per dag en die over twee weken operationeel zal zijn", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Eslam Gelila
Gelila
Tel. +20 100 000 4540
[email protected]
www.gelila-eg.com

Publicatiedatum: