Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wit-Rusland voert exportverbod in voor Russische appelen

Volgens analisten van EastFruit heeft Wit-Rusland onlangs een exportverbod ingesteld voor appels, uien en witte kool. Dit besluit volgt op de eerdere beperking van Kazachstan op de import van appels uit de EU, die bestemd zijn voor Rusland. Met deze maatregel elimineert Wit-Rusland de laatste wederuitvoerroute voor appels uit de EU, met name die uit Polen, naar Rusland. Deze timing verergert de inflatieproblemen in Rusland, waarbij de inspanningen van de centrale bank er niet in zijn geslaagd om de stijgende prijzen van groenten en fruit te beteugelen.

De appelteelt in Rusland zelf heeft in 2024 te maken gehad met tegenvallers door voorjaarsvorst, wat heeft geleid tot recordprijzen voor appelen in het land. Het exportverbod van Wit-Rusland en Kazachstan beperkt de toegang van Rusland tot betaalbare import van appels, waardoor consumenten gedwongen zijn om duurdere opties uit Iran, China en Turkije te overwegen. Deze landen hebben echter in het verleden de voorkeur gegeven aan markten in het Midden-Oosten en India, waar ze hogere winsten kunnen behalen.

De exportbeperkingen hebben ook gevolgen voor Polen, een belangrijke exporteur van appelen naar Rusland. Ondanks een verminderde oogst als gevolg van vorstschade, hebben Poolse telers appelen naar de verwerkende industrie gestuurd, om zo de economische gevolgen van het verlies van de Russische markt te verzachten.

Bron: East Fruit

Publicatiedatum: