Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colombiaanse bananensector wil volgend jaar 5% meer fruit oogsten

"De Europese Unie blijft met een aandeel van 62% Colombia's grootste exportmarkt. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn ook belangrijke markten, goed voor respectievelijk 16% en 15% van de export. In het licht van de stijgende teeltkosten, waaronder die voor arbeid, blijft de bananensector pleiten voor eerlijke prijzen op deze markten", zegt Emerson Aguirre Medina, voorzitter van Augura, de grootste Colombiaanse vereniging van bananentelers.

De Colombiaanse bananensector benadrukte haar inzet voor duurzaamheid en eerlijke arbeidspraktijken. "Maar fatsoenlijke prijzen moeten die sociale en ecologische inspanningen van de teeltbedrijven weerspiegelen."

"Augura bestaat al 60 jaar en vertegenwoordigt 70% van de Colombiaanse bananentelers. In de sector is 92% van het personeel aangesloten bij een vakbond, dat om de twee jaar deelneemt aan collectieve onderhandelingen. Augura is er trots op dat het een internationale standaard zet op het gebied van arbeidsrechten, eerlijke lonen en werkstabiliteit op de lange termijn", zegt Aguirre Medina.

De Colombiaanse bananensector heeft hard gewerkt om de uitdagingen van TR4 aan te pakken, een schimmel die de sector sinds 2019 treft. "Meer dan 300 hectare is uitgeroeid als gevolg van deze ziekte en meer dan 3.000 hectare blijft in quarantaine. De sector heeft strenge maatregelen geïmplementeerd, maar benadrukt ook het belang van internationale samenwerking om de verspreiding van de schimmel te voorkomen", voegt Aguirre Medina toe.

"In 2024 kende Colombia een herstel van de bananenexport na een moeilijk 2023. De sector streeft ernaar om dit jaar ongeveer 111 miljoen kartons te exporteren om de concurrentiepositie ten opzichte van grote spelers als Ecuador en Costa Rica te versterken."

De voorzitter van de vereniging benadrukt de noodzaak van eerlijke prijzen om het voortbestaan op lange termijn te garanderen van kleinschalige en middelgrote telers. De arbeidskosten, die 55% van de totale teeltkosten uitmaken, zijn dit jaar immers met 14% gestegen.


De voorzitter van Augura op de Procolombia stand op de voorbije Fruit Attraction

De bananensector speelt een cruciale rol in de lokale economie, vooral in gebieden als Urabá en Magdalena, waar ze werk biedt aan meer dan 50.000 mensen. De sociale programma's van Augura dragen ook bij aan de ontwikkeling van gemeenschappen in regio's die eerder door geweld werden getroffen. "In die gebieden is het planten van bananen synoniem aan het planten van vrede", aldus Aguirre Medina.

De Colombiaanse bananensector wil de productiviteit volgend jaar met 5% verhogen.

Voor meer informatie:
Emerson Aguirre Medina (voorzitter)
Asociación de Bananeros de Colombia – Augura
Tel: +57 315 356 5815
[email protected]
www.augura.com.co

Publicatiedatum: