Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Supermarkten schakelen later over op Duitse sperziebonen"

Het Duitse sperziebonenseizoen loopt ten einde: de laatste partijen van dit jaar worden naar verwachting in week 42 en 43 geleverd, bevestigt Michael Schmidt, bonenproducent in Lampertheim. "Door het natte weer in het voorjaar was de eerste helft van het seizoen dit jaar nogal wisselend. Er was een ongelijkmatige bloei op veel percelen en iets meer uitval door lege peulen. In de tweede helft van het seizoen waren de opbrengsten en de kwaliteit echter veel beter."

Net als in andere jaren kon Schmidt eind juni zijn eerste zelf geteelde sperziebonen aanbieden. De handel verliep in het begin echter niet soepel. "We hebben gemerkt dat retailers later overstappen op Duitse sperziebonen. Dit jaar werden producten uit Marokko en Egypte tot half juli aangeboden," zegt hij. Voor de rest van het seizoen is er weinig concurrentie met geïmporteerde goederen, voordat er medio oktober geleidelijk weer wordt overgeschakeld op Marokkaanse bonen. Het prijsniveau was dit jaar hoger dan vorig jaar, wat voornamelijk te wijten is aan opnieuw stijgende kosten, aldus Schmidt. Vooral het verwerken van de bonen vereist veel mankracht.

Naast de bevoorrading van de binnenlandse markt worden er ook kleinere hoeveelheden sperziebonen geëxporteerd naar Italië en Frankrijk

Dalende vraag in de groothandel
Het grootste deel van de sperziebonen die in Lampertheim worden geteeld, wordt via Pfalzmarkt eG verkocht aan levensmiddelenwinkels in heel Duitsland. De verse peulvruchten worden ook geleverd aan groothandelsmarkten in Zuid-Duitsland. "Onze teeltcapaciteit voor sperziebonen is de afgelopen jaren relatief constant gebleven. We produceren voornamelijk middelvaste producten met een diameter van ongeveer negen millimeter. De buiszakken van 400 en 500 gram zijn nog steeds populair in de foodretail, terwijl de goederen voor de groothandelsmarkten voornamelijk los worden verpakt in kratten van 5 kg. Door de neerwaartse trend in de kantine-, catering- en weekmarktensector vertoont de vraag in dit verkoopkanaal al enkele jaren een dalende trend," concludeert het rapport.

Voor meer informatie:
Michael Schmidt
Gemüsebau Schmidt
In den Böllenruthen 12
68623 Lampertheim, Duitsland
Tel: +49 (0)6 206 911009
[email protected]
www.schmidt-lampertheim.de

Publicatiedatum: