Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UNPT hekelt het uit de handel halen van metribuzin

In een persbericht hekelt de Franse aardappeltelersunie UNPT het uit de handel nemen van metribuzin als "een nieuwe aanval op de aardappelsector".

De vereniging veroordeelt het besluit van het Permanent Comité voor Planten, Dieren, Voedingsmiddelen en Diervoeders (SCoPAFF) op Europees niveau begin oktober om de stof metribuzin uit de handel te nemen. "Dit is in zeer lage doseringen en in mengsels een essentieel middel in het assortiment onkruidbestrijdingsmiddelen voor aardappelen. Het wordt op Europees niveau verboden, met intrekking van de handelsvergunningen binnen zes maanden en een mogelijke overgangsperiode van maximaal twaalf maanden per lidstaat. Maar deze beslissing brengt simpelweg de toekomst van de aardappelteelt in Frankrijk en Europa in gevaar."

"Een waterval van verboden: genoeg is genoeg!"
"Dit verbod staat niet op zichzelf. Het maakt deel uit van een zorgwekkende trend om gewasbeschermingsmiddelen af te schaffen. Na de intrekking de afgelopen maanden van de schimmelbestrijders metiram en dimethomorf op Europees en nationaal niveau (zonder respijtperiode voor Frankrijk), is het nu de beurt aan metribuzin om in de ban te worden geslagen, ondanks herhaalde protesten (sinds 2023) van UNPT. Gewasbeschermingsmiddelen om onkruid en schimmelziekten te bestrijden worden beperkt op een moment dat overal in Europa nieuwe resistenties opduiken. Door te weigeren de toelating van deze cruciale stoffen (fungiciden, herbiciden, insecticiden) te vernieuwen, duwt de EU de sector in de richting van een impasse en verval."

Bedreiging voor de Franse voedselsoevereiniteit
"De UNPT weigert om de aardappelsector ten onder te zien gaan door politieke en administratieve beslissingen die geen rekening houden met de realiteit. Onze telers, die al onder druk staan, zien hun mogelijkheden om de teelt te beschermen nog verder afnemen. Het wordt tijd dat de Franse regering haar verantwoordelijkheid neemt en onze voedselsoevereiniteit verdedigt op Europees niveau. Het afglijden naar het "voorzorgsprincipe", zonder alternatieven, moet onmiddellijk stoppen, anders is het lot van de aardappelteelt in Frankrijk en Europa bezegeld."

Tegen deze achtergrond herhaalt de UNPT de noodzaak van een ambitieus nationaal en Europees plan om de aardappelziekte te bestrijden, met gewasbeschermingsmiddelen en effectieve alternatieve oplossingen. "Een aanval van Phytophthora die niet onder controle wordt gebracht, betekent 100% oogstverlies. Het is dus tijd voor een verandering in de nationale strategie en om telers stabiliteit te bieden wat betreft het aanbod van gewasbeschermingsmiddelen."

Voor meer informatie: unpt.fr

Publicatiedatum: