Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Na drie magere jaren beter seizoen verwacht voor Grenoble walnoten

Vorige week is in Frankrijk de oogst van de walnoten van Grenoble van start gegaan. Over minder dan tien dagen liggen ze in de schappen. Nathalie Gaillard, coördinator van het Comité Interprofessionnel de la Noix de Grenoble (CING), blikt vooruit op het nieuwe seizoen.
Nathalie Gaillard op de voorbije Fruit Attraction

Hoop op beterschap
Na een overproductie in 2021 en 2022, gecombineerd met dalende prijzen op een al verzadigde wereldmarkt, en een halvering van de oogst vorig jaar, benadert de opbrengst in 2024 het gemiddelde van 12.500 ton. "Telers lijken redelijk gerust te zijn over de volumes, maar het is nog een beetje te vroeg om precieze cijfers mee te geven", zegt Nathalie Gaillard. Dit jaar zullen de maten waarschijnlijk gemiddeld of iets kleiner zijn. En wat de markt betreft, zouden de prijzen weer moeten gaan stijgen.


De Franse walnotenoogst is goed voor 49.700 ton. Daarvan wordt 13.000 ton afgezet als walnoten van Grenoble, die momenteel worden geteeld door 630 telers op een areaal van 6.633 hectare in drie departementen (Isère, Drôme en Savoie).

Een vierde ras?
Sinds 1938 staat de BOB Walnoot van Grenoble slechts drie lokale rassen toe: Franquette, die 90% van de BOB-teelt uitmaakt, Mayette en Parisienne. Nu wil de CING de specificaties herzien om ook de variëteit Fernor op te nemen. "Fernor is het resultaat van een kruising tussen Franquette en Lara (een Amerikaans ras) en is winstgevender dan de andere variëteiten. Daarom heeft de CING een officieel verzoek ingediend bij het Nationaal Instituut voor Oorsprongsbenamingen (INAO). In juni werd een onderzoekscommissie aangesteld."

Voor meer informatie:
Nathalie Gaillard
CING
[email protected]
www.aoc-noixdegrenoble.com