Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Internationale demodag Rijk Zwaan in Fijnaart

“Stoer doorgaan, maar op demoveld even de successen vieren”

Tholen – De jaarlijkse demodag in Fijnaart van Rijk Zwaan valt in een bijzonder jaar voor het veredelingsbedrijf. Dit jaar vieren ze hun 100-jarig bestaan en ook het 25-jarig jubileum van het demonstratieveld. Al die tijd trekt deze vollegrondsvitrine experts van over de hele wereld aan om de nieuwste gewasinnovaties te bekijken.

Rijk Zwaan richt zich in haar veredelingsprogramma's op de hele keten en dat is terug te zien aan bezoekers in Fijnaart. "Bij deze demodagen lopen we met tuinders, akkerbouwers, inkopers van supermarkten, snij- en verpakkingsbedrijven en vertegenwoordigers van diepvriesfabrieken," vertelt Arno van Oers, adviseur en coördinator van Rijk Zwaan. "Ze hebben allemaal hun eigen redenen om op zoek te gaan naar bepaalde gewassen en rassen."


Arno van Oers en Vera Hoondert

Wereldwijd worden helaas nog te weinig groente gegeten. Rijk Zwaan wil hier via het Love my Salad-platform verandering in brengen. "Dat doen we samen met een groot netwerk van chefs, food bloggers, voedingsdeskundigen en telers. Via het platform inspireren en informeren wij consumenten in 13 verschillende landen over hoe je gemakkelijk meer én lekker groente kunt eten," licht Vera Hoondert, communicatiespecialist bij Rijk Zwaan toe. Dit helpt om innovaties van Rijk Zwaan samen met retailers in de markt te zetten. "Hoe introduceer je bijvoorbeeld de zoete rode puntpaprika Sweet Palermo in Vietnam, waar mensen vooral hete pepers in die vorm kennen? Dat doen we door middel van recepten en informatie op Love My Salad."

Overzicht in foto's van 100 jaar Rijk Zwaan

Het 100-jarig jubileum van Rijk Zwaan is al uitgebreid gevierd. Op 1 juli kregen ze het predicaat Koninklijk, een erkenning van hun wereldwijde impact op de zaadveredeling. Tijdens de demodagen dragen ze trots deze successen uit, maar de blik blijft gericht op de toekomst. "Onze slogan is 'stoer doorgaan', en hoewel we even stil mogen staan bij onze prestaties, gaan we vol vertrouwen op weg naar de volgende eeuw," vertelt Vera.


Wim in 't Groen

Een van de gebieden waar Rijk Zwaan uitblinkt, is spinazie, waarin het bedrijf marktleider is. Uit ongeveer 70% van de spinaziezaden die Rijk Zwaan verkoopt, groeit spinazie die bedoeld is voor de versmarkt. Hierin is Sunangel RZ wereldwijd het belangrijkste ras, dat altijd goed presteert. "Het kiemt gemakkelijk, dat is belangrijk nu zaadbehandelingsmethodes wegvallen. Het is een zeer uniform ras met 4 tot 6 blaadjes per plant en het ziet er altijd goed uit in de zak en is zeer productief," licht spinaziespecialist Wim in 't Groen toe.

Maar voor succesvol spinazie telen is meer nodig dan een geschikt ras. "Ons succes komt vooral ook door eerlijk en open contact met onze klanten en teeltbegeleiding. We kennen hun situatie, hun wensen en helpen hen om de geschikte rassen uit te kiezen. Samen maken we op maat gemaakte teeltplannen die het hele seizoen dichten."

Glad blad (achter) en savooi blad (voor)

De wereldwijde vraag naar verse spinazie stijgt nog steeds, terwijl in sommige Europese landen de markt stabiel is. Rijk Zwaan speelt in op de vraag naar verschillende soorten spinazie, zoals babyleaf voor salades en wokgerechten, bunching types voor de Aziatische markt, en industriespinazie voor diepvriesfabrieken.


Bunching spinazie, dit ras is voor de Japanse markt, met een grof blad, groene steel en roze wortelpunt

Een enorme uitdaging voor de veredelaars is het bestrijden van meeldauw, ook wel bekend als 'de wolf'. "We blijven nieuwe resistente rassen ontwikkelen om de strijd met meeldauw aan te gaan," zegt Wim. Rijk Zwaan blijft hier de focus op houden, terwijl ze ook zo veel mogelijk proberen in te spelen op de verschillende wensen in de markt. In het ene land willen ze gladde bladeren en in het andere land juist weer het gebobbelde savooi type. Ook zijn er wensen wat betreft vorm, grootte, kleur van blad en de steel. In het geval van bunching spinazie speelt zelfs de wortelkleur een rol. Daarnaast is er een groeiende vraag vanuit de oostkust van Amerika naar spinazie die, net als babyleaf sla, op water groeit. Een grote uitdaging voor veredelaars, omdat spinazie helemaal niet van een natte omgeving houdt.

Hoge dichtheidzaaisels babyleaf van Rijk Zwaan

Nederland staat, mede dankzij veredeling, wereldwijd bekend om zijn sterke positie in de bewaring van gewassen. En dat gaat het niet alleen om harde groenten zoals bieten, wortelen, uien, aardappelen en kool. Volgens Arno is, naast resistentie, houdbaarheid een van de belangrijkste eigenschappen van een ras. Dit geldt zowel voor de veldhoudbaarheid van gewassen, wat telers een flexibel oogstvenster biedt, als voor de houdbaarheid in de schappen van supermarkten. Een goed voorbeeld hiervan is Knox, een eigenschap die Rijk Zwaan in slarassen heeft ontwikkeld om de houdbaarheid van versgesneden ijsbergsla te verlengen. "Voor kant-en-klaarmaaltijden en broodjeszaken is dit een belangrijke innovatie, omdat de blaadjes langer mooi en smakelijk blijven," aldus Arno. Rijk Zwaan heeft wel vierhonderd slarassen. Van een gekleurd kropje tot een stevig blad voor onder de hamburger. De hoge dichtheidzaaisels voor sla (zie foto) zorgen voor een hoge opbrengst.

100-jarig bestaan van Rijk Zwaan in kroppen met rode en groene sla

Een recent succes van Rijk Zwaan is prei, waar ze 12 jaar geleden een herstart maakten in het veredelingsprogramma en daar nu de vruchten van plukken, vertelt Arno. "We zijn in korte tijd een speler geworden in de preimarkt. Vorig jaar zetten we 4 sterke rassen in de markt voor jaarrond teelt en we zien nu een enorme stijging in de verkoop daarvan. Deze rassen presteren goed bij telers en passen perfect in de keten. Ze zijn zowel geschikt voor verwerkers als voor verpakkers in kisten en dozen, maar passen ook in verspakketten."

Preirassen voor jaarrond teelt: Volutus, Aratus, Nebulus en Floccus

Dit jaar bleek een moeilijk en nat teeltseizoen, wat ook op het demoveld van Rijk Zwaan duidelijk zichtbaar was. Een extra natte hoek op het veld met knolselder zorgde voor een verhoogd risico op bladvlekkenziekte.

Arno voor het door bladvlekkenziekte aangetaste demoveld met knolselderij waarin Tarvos goed presteert

Op het demoveld was duidelijk te zien dat Tarvos hier beter tegen bestand is dan andere rassen. Het loof is minder sterk aangetast door de bladvlekkenziekte en dat leverde, ondanks de uitdagende omstandigheden, een mooie knolselderij op, met de typisch vlakke kop, een belangrijk kenmerk voor een kwaliteitsras. "Dit voorkomt beschadigingen bij het wassen en drogen en is van grote waarde voor telers, omdat het product makkelijker te verwerken is," legt Arno uit.

Tarvos knol met vlakke kop

Niet op het demoveld, maar wel een belangrijke en nieuwe ontwikkeling bij Rijk Zwaan is het veredelen van zachtfruit, zoals aardbeien en frambozen, die nu steeds vaker in kassen worden geteeld in plaats van in de vollegrond. Dit sluit aan bij de langetermijnvisie van Rijk Zwaan om te investeren in hightech teelt, zoals ze al doen voor vruchtgroenten, tomaten, komkommer en paprika.

Hoewel Rijk Zwaan dit jaar terugkijkt op hun rijke geschiedenis, blijft de focus op innovatie en klantgerichtheid. Hun nieuwe rassen en wereldwijde veredelingsprogramma's spelen een belangrijke rol in het veiligstellen van de voedselvoorziening en het inspelen op de wensen van telers en consumenten. "We zijn trots op wat we hebben bereikt, en we blijven stoer doorgaan," aldus Arno, Wim en Vera.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
[email protected]
www.rijkzwaan.nl