Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Randy Dijksman (Combilo) blikt vooruit op hardfruitseizoen:

"Spanje eerder aan de markt voor Conference peren, dwingende vraag uit Italië dit jaar niet aan de orde"

Tholen - Nu de pluk op de meeste plaatsen gereed is en de eerste verkoopweken achter de rug is het tijd om de balans op te maken. Randy Dijksman van Combilo geeft zijn voorbeschouwing op het hardfruitseizoen.

"Hagelschade is een veelbesproken en onontkomelijk thema dit afzetseizoen. Er is veel tijd besteed aan het aanpassen van specificaties en het managen van verwachtingen omtrent de (schil)kwaliteit van het fruit. Vrijwel alle teeltgebieden hebben hiermee te maken gehad, dus de acceptatie bij de retail verloopt relatief soepel. Wel moeten we met zijn allen in acht nemen dat we een kwalitatief minder product aan de consument voorschotelen. Helaas is er in het retailschap geen ruimte voor uitleg en zal dit aan eigen interpretatie onderhevig zijn. Het is nog onduidelijk wat de uitwerking hiervan gaat zijn in combinatie met de enthousiaste prijsvorming direct vanaf de start", aldus Randy.

"Waar we in mijn beleving ook niet aan voorbij moeten gaan is de algehele kwaliteit van het fruit. Tijdens het groeiseizoen hebben we te maken gekregen met uitdagende weersomstandigheden. De kennis en kunde van de telers en de veerkrachtigheid van de natuur hebben er gelukkig toe geleid dat we toch een redelijk mooi volume hebben kunnen oogsten. Toch zal er naar mijn verwachting opgelet moeten worden met de (bewaar)kwaliteit van het fruit. Wij hebben vernomen dat er her en der fruit boven de markt zweeft wat sneller dan verwacht, vermarkt moet worden."

Uitzonderlijk grove peren in sommige teeltgebieden
Combilo is met name actief op het vermarkten van peren naar de Europese retail. "We hebben dit seizoen met de bijzondere situatie te maken dat de peren, in de teeltgebieden waar het behang lichter was, uitzonderlijk grof zijn geworden. Hierdoor is er een bepaalde balans verstoord waar we vele jaren op hebben kunnen bouwen en vertrouwen. Zo zijn we gewend om in het begin van het seizoen veel kleinere peren vanuit België te vermarkten. Dit jaar zijn daar de peren erg grof en zijn de mogelijkheden beperkt. Ook in Nederland zijn de peren grover en is de bereidheid om vroeg te ruimen traditioneel minder. De grote discountacties waar we normaliter het seizoen mee aftrappen, blijven daardoor uit", zegt Randy.

"Positief is dat Spanje dit jaar eerder 'aan de markt' is en vrijwel direct interesse toont in Conference peren. Tegelijkertijd zien we dat de dwingende vraag vanuit Italië zoals we die afgelopen seizoen zagen nu niet aan de orde is. Italië heeft zelf een redelijk volume peren beschikbaar en zal eerst deze ruimen voordat men zich op grotere schaal bij ons zal melden. Eigenlijk is dit ook het beeld in Oost-Europa. De lokale oogst krijgt voorrang, mede ook omdat onze peren vanaf de start op een hoger prijsniveau liggen en omdat de bewaarbaarheid niet overal zeker is."

Afzettempo bewaken
"Alles samengevat, kunnen we stellen dat we een voorzichtige start van het seizoen meemaken. De markten waar traditioneel de grovere peren naartoe gaan zijn nog slechts beperkt actief. Tegelijkertijd kunnen de markten waar traditioneel de kleinere peren naartoe gaan nauwelijks bediend worden. Hierdoor zitten we op dit moment in erg rustig vaarwater en zullen we moeten afwachten tot het open gebroken gaat worden", vervolgt Randy. "Mijn mening is wel dat we het afzettempo enigszins moeten bewaken. We hebben inderdaad een (veel) kleinere perenoogst, maar in het huidige tempo komen we snel in de buurt van een 'normale' voorraad."

"Kijken we naar de kleinere rassen, zoals BA Lucas, daar geldt eigenlijk hetzelfde. Het fruit is gemiddeld erg grof geworden, waarbij de afzetmogelijkheden hiervoor vooralsnog beperkt zijn. Voor Doyenné du Comice werkt dit juist in het voordeel. De kleinere oogst in combinatie met, voor dit ras, een uitstekende maatvorming, zorgen ervoor dat de afzet vlot verloopt en er door grotere afzetpartijen reeds flinke posities zijn ingenomen. Het seizoen voor de Doyenné is hiermee eigenlijk al bepaald", zegt Randy.

Re-export Poolse appelen
Combilo is zelf niet actief op het gebied van Nederlandse en Belgische appels. "Ik heb vernomen dat de uitdagingen niet minder groot zijn en hagelschade bij appels wel duidelijk voor meer uitval zorgt. Ook dwingt de grovere maatsortering hier tot het vinden van creatieve oplossingen. Zelf zijn we al enkele jaren op grotere schaal actief in de re-export van Poolse appels. Ook hier zien we dat de omstandigheden in de boomgaard niet ideaal waren. Ongeveer een kwart van de teeltgebieden zijn getroffen door vorst, waardoor de oogst hier zeer klein is. Andere gebieden zien er qua opbrengst beter uit. Hier heeft men wel te maken gekregen met sterk wisselende temperaturen. Tijdens de oogst van bijvoorbeeld de Royal Gala was het erg warm. Hierdoor zien we grote verschillen in hardheid van de appels en is ook hier de bewaarbaarheid niet altijd gegarandeerd. Wel ziet het fruit er erg mooi uit en is de presentatie goed."

Dit seizoen worden we met zijn allen op de proef gesteld. Alle draaiboeken van voorgaande seizoenen kunnen overboord en we zullen soms gedwongen zijn creatieve oplossingen te bedenken. De uitspraak "verkopen is ook een ambacht" gaat dit seizoen zeker op. Als de hele keten bereid is zich veerkrachtig op te stellen, ben ik ervan overtuigd dat we een mooi en gezond afzetseizoen tegemoet gaan. Wel zullen we ons verstand moeten gebruiken en het hoofd erbij moeten houden. Eerder hebben we gezien dat wanneer er te veel partijen gaan speculeren, dit tot flinke problemen kan leiden", besluit Randy zijn betoog.

Voor meer informatie:
Randy Dijksman
Combilo
Transportweg 23
2742 RH Waddinxveen
Tel.: +31 (0)180 446 747
[email protected]
www.combilo.nl