Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaamse landbouwconjunctuur licht verslechterd door natte weersomstandigheden

De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw zakt in het najaar van 2024 licht. De beoordeling van de afgelopen zes maanden daalt verder en ook de verwachtingen voor de komende zes maanden gaan er opnieuw op achteruit. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse landbouwconjunctuurenquête, waaraan 464 landbouwers uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) begin september 2024 hebben deelgenomen.

Twee belangrijke factoren spelen een rol bij deze ontwikkeling. Enerzijds zijn door de natte weersomstandigheden de gewassen later ingezaaid en was er een hogere ziektedruk bij gewassen. Intussen wordt gehoopt op een zeker herstel van de opbrengst, want de zomermaanden waren beter. Anderzijds heeft de uitbraak van het blauwtongvirus grote impact op rundvee en schapen.

Alle landbouwsectoren gaan er in het najaar 2024 op achteruit. Bij melkvee is de daling beperkt, maar bij de andere deelsectoren is er een vrij sterke achteruitgang. Akkerbouw heeft de op één na laagste index sinds de start van de enquête in 2007. Van de tuinbouwsectoren tekenen de telers van groenten in openlucht en van groenten onder glas een lichte stijging op. De sierteeltsector kent een beperkte daling en de fruitteelt een sterke daling.

Het aantal land- en tuinbouwers die in de afgelopen zes maanden belemmeringen hebben ervaren, blijft vrijwel constant en zit op een hoog niveau. De weersomstandigheden blijven door de aanhoudende regenval de hoogste belemmering, met uitschieters voor groenten in openlucht, akkerbouw en fruitteelt. Opvallend is de sterke stijging van meldingen van dier- en plantenziekten. Een verklaring hiervoor is enerzijds de uitbraak van het blauwtongvirus bij rundvee en schapen en anderzijds plantenziekten die worden veroorzaakt door het vochtige weer. De problemen door overheidsmaatregelen dalen voor de tweede keer op rij, maar blijven relatief hoog. Ze zijn het hoogst bij de dierlijke sectoren ten gevolge van het nog onzekere stikstofdossier. Afzetproblemen en financiële belemmeringen blijven relatief constant en zijn het hoogst in de sierteeltsector.

Bron: Departement Landbouw & Visserij

Publicatiedatum: