Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voka Open Bedrijvendag bij Group A. De Witte en BelOrta

"We moeten onze sector veel meer in de kijker zetten en het hele proces laten zien"

Tholen - Zondag 6 oktober vond in Vlaanderen weer de jaarlijkse Voka Open Bedrijvendag plaats, waarbij het doel is om het ondernemerschap te tonen aan het grote publiek. Vanuit de AGF-handel openden dit jaar Group A. De Witte en BelOrta de deuren om geïnteresseerden mee te nemen in het proces van de boomgaard naar het winkelschap. "We moeten ons als sector veel meer in de kijker zetten. Niet alleen de boomgaard, maar ook alles wat erachter schuil gaat, zodat we bewustzijn kunnen creëren", vertelt Glenn Sebregts van BelOrta.

Group A. De Witte ontving het publiek bij haar nieuwe pand aan de hoveniersstraat in Sint-Katelijne-Waver. "Een mooie gelegenheid om gelijk onze nieuwe site te laten zien", legt Alexander Van Orshaegen van Group A. De Witte uit. "We hebben om 10.00 uur onze deuren geopend, waarbij de bezoekers een route konden afleggen door onze magazijnen. Met behulp van een spaarkaart konden de bezoekers vragen oplossen met betrekking tot onze producten, machines en processen. Op deze manier kon het publiek ervaren hoe we onze kwaliteitscontrole doen, hoe de koel- en rijpsystemen werken en hoe producten uiteindelijk in verpakking terecht komen."

"Uiteindelijk kwam men uit bij de laatste stop, wat ons nieuwe Andiprim-magazijn was", vervolgt Alexander. "Dit is het magazijn waar alles wordt klaargezet, voordat het op transport naar onze klanten gaat. Daar hadden we in een halve maan een foodtruckhal opgezet met hulp van onze partners Zespri, BelOrta en Coöperatie Hoogstraten. Zo konden de bezoekers afsluiten met gezonde hapjes en drankjes en kregen ze een goodiebag mee naar huis als aandenken. Al bij al kunnen we zeer tevreden zijn. We hebben mogen aftikken op 3000 bezoekers, wat voor een eerste keer toch een prachtige opkomst is. Een mooi extraatje was denk ik het prachtige weer waardoor velen, via een opgezette fietsroute, langs alle bedrijven in Sint-Katelijne-Waver konden fietsen."

Nieuwe sorteercentrum BelOrta
Iets meer naar het zuidoosten had ook BelOrta in Borgloon op dezelfde dag haar deuren dus geopend. "De Open Bedrijvendag wordt jaarlijks, op initiatief van de Voka, op de eerste zondag van oktober georganiseerd, waarbij er ook veel promo vanuit hen wordt gedaan. Met BelOrta hebben we de gewoonte gecreëerd om elke 5 jaar mee te doen. De eerste keer was in 2014 in Sint-Katelijne-Waver, waarna we daar in 2019 weer de deuren hebben geopend. Nu besloten we ons nieuwe hardfruit sorteercentrum in Borgloon te tonen en dat is zeer goed bevallen. Qua bezoekers zitten we op 6500 personen, wat toch een heel mooi aantal is", legt Glenn uit.

"Het vereist wel een zeer goede voorbereiding", lacht hij. "Ruim 6000 mensen door de hallen en langs de machines loodsen is geen gemakkelijke opdracht. We hebben gewerkt met een systeem waarbij mensen van tevoren moesten aanmelden, maar vanwege het prachtige weer zagen we dat zelfs op de zondag zelf nog veel aanmeldingen binnen kwamen. Uiteindelijk is het allemaal zeer goed verlopen. Negatieve reacties hebben we niet gehad. Het meeste wat we hoorden was: 'Wow, ik wist niet dat er zo veel bij komt kijken om een appel of peer in het schap te krijgen'. Mensen denken vaak een peer aan de boom, die er na verloop van tijd uitvalt en het schap in gaat. Zo makkelijk is het natuurlijk niet en dat hebben we nu mooi kunnen laten zien."

Ook had de coöperatie uitgepakt in haar hallen. "Het was geen rondleiding, maar we hadden overal collega's staan die de gasten te woord konden staan en toelichting konden geven over de processen. Vervolgens hadden we de verpakkingsloods ernaast omgetoverd tot een belevingshal, waar mensen terecht konden om onze RIJP-expo nog eens te bekijken. Daarnaast hadden we verschillende stands waar we over ons als coöperatie vertelde, wat wij doen, kinderanimatie en konden potentiele nieuwe collega's zien hoe het is om bij BelOrta te werken. Bovendien waren er uiteraard eetstands, waar men onze producten kon proeven. Afsluitend kreeg men een goodiebag, waardoor ze ook later nog van hun bezoek konden genieten."

"Zeer tevreden", zo beschrijft Glenn zijn gevoel over de dag. "We hadden gehoopt op een 5000-tal, dus daar zijn we fors overheen gegaan. Uiteraard moesten er wel eens wat mensen wachten als je duizenden mensen door de hal heen leidt, maar daarvoor hadden we, in het kader van onze smurfenverpakkingen, animatie verzorgd van twee smurfen die de kinderen vermaakten. Het was een zeer geslaagde dag."

Sector meer in de kijker zetten
Beide heren zijn dan ook overtuigd van de waarde een dergelijke Opendag. "Het is een ideale manier om consumenten te laten zien hoe het er hier aan toe gaat. De meeste omringende bewoners weten niet wat er achter de muren schuil gaat, dus nu konden we het gehele proces tonen", vertelt Alexander. Glenn sluit zich hierbij aan en roept tegelijk op dat in de toekomst meerdere bedrijven hun voorbeeld volgen. "Ik vind dat we onze sector veel meer in de kijker moeten zetten. Het is stevige job, maar we doen het graag. Zeker als je iedereen ziet genieten. En als je het hele proces: van boomgaard tot sorteren, kwaliteitscontrole en verpakken onder de aandacht kan brengen, hebben consumenten misschien ook sneller een centje meer over voor prachtig lokaal product."

Hieronder nog een impressie van de dag bij Group A. De Witte:

En BelOrta:

Voor meer informatie:
Alexander Van Orshaegen
Group A. De Witte
Hoveniersstraat 15
2860 Sint-Katelijne-Waver
+32(0) 15 55 34 58
[email protected]
www.groupadw.be

Glenn Sebregts
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 (0)15 55 11 11
[email protected]
www.belorta.be