Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeelandse kiwitelers steunen Zespri's wereldwijde uitbreidingsplan

New Zealand Kiwifruit Growers Incorporated (NZKGI) steunt het initiatief van Zespri om het volume van de kiwi-oogst buiten Nieuw-Zeeland te vergroten, na een neutraal standpunt over de uitbreidingsinspanningen van het bedrijf in 2022. Het voorstel voor 2022, dat tot doel had het teeltgebied uit te breiden om de markt buiten het seizoen van kiwi's te voorzien, kreeg toen niet de vereiste steun van 75% van de telers en bleef steken op ongeveer 70%.

Colin Bond, CEO van NZKGI, benadrukte een groeiend aantal telers dat advies inwint over deze kwestie, wat duidt op een groeiend bewustzijn van het belang ervan. "Er is een toenemend begrip over hoe belangrijk deze kwestie nu is, en die boodschap is ook overgebracht door Zespri, en we steunen het ontwerpvoorstel van Zespri," verklaarde Bond. Dit voorstel behelst de toewijzing van maximaal 420 ha per jaar gedurende zes jaar voor de aanplant van SunGold kiwi's in Italiƫ, Frankrijk, Japan, Zuid-Korea en Griekenland, waarbij het bestuur van Zespri jaarlijks evalueert of de vraag groter is dan het aanbod.

Zespri staat voor de uitdaging om buiten het seizoen ruimte in de schappen te houden, aangezien meer dan 80% van de SunGold aanvoer buiten het seizoen afkomstig is uit Italiƫ. Het aanbod van het huidige seizoen voldoet aan ongeveer 70% van de vraag. Bond's recente bezoek aan Europa overtuigde hem van de urgentie om Zespri's expansie te ondersteunen, waarbij hij wees op de dreiging van concurrerende bedrijven die klaarstaan om eventuele gaten in de aanvoer op te vullen. Hij noemde ook het potentieel van de Griekse telers van kiwi's en de uitdagingen waarmee Italiaanse telers worden geconfronteerd als gevolg van de achteruitgang van de druivengaarden.

Het voorstel, dat nog steeds in concept is, moet worden goedgekeurd door de raad van bestuur van Zespri en de telers zullen naar verwachting voor het einde van het jaar stemmen. Zespri heeft al toestemming gekregen om 5000 ha SunGold fruit te telen op het noordelijk halfrond en ondervindt concurrentie van Italiaanse bedrijven die een verscheidenheid aan kiwi's aanbieden aan retailers.

Bron: farmersweekly

Publicatiedatum: