Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Beste start Spaanse grapefruit in jaren"

Het Spaanse grapefruitseizoen is dit jaar bijna twee weken vroeger van start gegaan en er wordt een grotere opbrengst verwacht dan vorig jaar. Het beperkte aanbod van Zuid-Afrikaans fruit zorgt ervoor dat de vraag vanaf het begin hoog is.

"We zijn op 7 oktober begonnen met de afzet van het eerste Spaanse grapefruit. De kwaliteit was uitstekend, meer typerend voor de derde week van de oogst, wanneer het fruit doorgaans al iets rijper is", zegt Miguel Barber van Pomelos MBC.

Ailimpo, de interprofessionele vereniging voor citroen en grapefruit, raamt een 15% hogere opbrengst dit jaar.

"Er zal een herstel optreden in Sevilla en Córdoba, waar de oogst vorig jaar kleiner was als gevolg van de droogte. De voorjaarsregens hebben geleid tot een grotere productiviteit en omdat er meer stuks per boom zijn, zijn de maten over het algemeen kleiner", legt Miguel Barber uit.

"In de regio Valencia is de teelt stabiel gebleven, terwijl het er in Murcia op lijkt dat de oogst zal toenemen door de nieuwe aanplantingen die in productie komen, ondanks dat de gemiddelde opbrengst 20% lager ligt", vervolgt Barber. "De maten zullen in Murcia over het algemeen groot zijn, omdat het aantal vruchten aan de bomen klein is na een productief seizoen."

De vraag is momenteel goed omdat er nauwelijks aanbod is van overzee. "Er zijn nog enkele partijen grapefruit uit Zuid-Afrika, maar het gros van de Europese retailers zijn al overgeschakeld op Spanje. Normaal gesproken botsen we met het einde van het Zuid-Afrika seizoen, maar dit jaar is de markt leeg en dat werkt in ons voordeel. Het moet al lang geleden zijn dat er zo'n goede start van het Spaanse grapefruitseizoen was", zegt Miguel Barber.

De oorlog in het Midden-Oosten waarbij Israël betrokken is, heeft er ook voor gezorgd dat er minder Israëlisch grapefruit wordt verkocht in Frankrijk, waar op de groothandelsmarkten veel Arabische kopers werkzaam zijn. "Dit heeft geleid tot een toename van de vraag naar Spaans grapefruit vanuit Frankrijk, waar we sinds vorig jaar marktaandeel hebben gewonnen", aldus Miguel Barber. "Er waren vorig seizoen ook minder volumes van Turks product in Duitsland, waardoor we ook daar konden groeien."

Pomelos MBC zet momenteel al rood Rubi Star en groen en zoet Sweetie grapefruit af, alsook Chinese pomelo's.

Voor meer informatie:
Miguel Barber
Pomelos MBC
Avinguda de l'Estatut, 5
P. I. Les Vinyes
46711 Miramar (Valencia) – Spanje
Tel: +34 962 81 91 08
[email protected]
www.pomelosmbc.es

Publicatiedatum: