Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tropicsur

Naast avocado- is ook mangoteelt mogelijk in de Valenciaanse Gemeenschap

Het Spaanse avocadoseizoen is reeds begonnen met de rassen met gladde schil, waar steeds meer vraag naar is op de markt. Rond week 50 zal het Hass seizoen van start gaan. Ook dit jaar kampen de telers echter met watertekorten. "Vorig seizoen was gemiddeld qua opbrengst, maar de kwaliteit was zeer hoog, zoals altijd", stelt Álvaro González van Tropicsur.

"We hadden minder volumes dan gewild, maar de prijzen waren aanhoudend gemiddeld of hoog, zonder pieken of marktschommelingen. Dit jaar zal de kwaliteit mogelijk nog beter zijn en we hopen op een iets grotere oogst, want de vraag naar Spaanse avocado is hoog."

Consumptie exoten hoger dan citrus
De consumptie van avocado's, en van tropisch fruit in het algemeen, is de afgelopen decennia exponentieel gegroeid. Volgens het Consumptierapport 2023 van het ministerie van Landbouw was exotisch fruit met een marktaandeel van 23,9% vorig jaar zelfs het meest geconsumeerde type fruit in Spanje. Het overtrof daarbij voor het eerst citrus, die lang de ranglijst heeft aangevoerd.

"Het succes van de avocado is onmiskenbaar. Het is een fruitsoort met een bijzondere smaak, heel gezond en veelzijdig in de keuken. Ook de professionalisering van de sector moet worden benadrukt, die alles in het werk stelt om consumenten altijd een goede avocado te kunnen bieden. Dat is fundamenteel geweest voor de toename van de consumptie, en niet alleen in Spanje."

"Avocado-exporteurs zoals Peru hebben de afgelopen tien jaar hun processen voor en na de oogst verbeterd en vandaag de dag zenden ze fruit van goede kwaliteit naar veel landen in de wereld, zodat de consument jaarrond kan genieten van dit fruit."

"Voor ons is de Spaanse avocado echter nog steeds de beste ter wereld: door zijn smaakkenmerken, zijn drogestofgehalte en omdat het een lokaal product is met een minimale ecologische voetafdruk. En hoewel we tot nu toe alleen avocado's hebben kunnen telen in het Middellandse Zeegebied, neemt de teelt ook in het noorden van het land, met name in Galicië, Asturië en Cantabrië, geleidelijk toe."

Nieuwe faciliteiten in Alicante
Hoewel Málaga en Granada de Spaanse provincies bij uitstek zijn voor de teelt van tropisch fruit, gaat de uitbreiding in de Valenciaanse Gemeenschap ondertussen heel snel.

"Bij Tropicsur brengen we nu al acht jaar avocado's uit de regio Valencia op de markt. Omdat we er onze volumes elk jaar vergroten, hebben we besloten om daar een nieuw pakstation op te zetten, uitgerust met koelopslag en rijpkamers die in november van dit jaar operationeel zullen zijn", vertelt Juan Miguel González.

"Met deze nieuwe faciliteiten in Alicante kunnen we de telers in Valencia, Castellón en Alicante persoonlijke service en aandacht geven. Daarnaast zullen we aanzienlijke kostenbesparingen realiseren en neemt onze ecologische voetafdruk verder af."

"We zullen er beschikken over een magazijn van 2.800 m² groot en we zullen er werken op dezelfde manier als in ons pakstation in Alhaurín El Grande, in de provincie Málaga."

"Met een vestiging in Valencia zitten we ook in de buurt van de inkoopcentra van belangrijke Spaanse en Europese supermarktketens. En om ons te positioneren als een leider in de afzet van Valenciaanse avocado's nemen we een van de grootste avocadotelers in de regio op in onze aandeelhoudersstructuur." Tropicsur zal er 100 hectare eigen teelt hebben, goed voor een opbrengst van 800 tot 1.000 ton per jaar.

"En nu ook mangoteelt in Valencia"
"En nu zouden we ook graag onze kennis die we hebben van de mangoteelt in Málaga, en ons enthousiasme daarover, overbrengen op de telers in Valencia."

"Vanwege de grondsoort en het klimaat zijn we er zeker van dat er op de terrasvormige percelen in de hoger gelegen gebieden in de regio Valencia, waar al avocado's worden geteeld, mango het ook goed zou doen. We gaan een proefperceel van drie hectare aanleggen, zodat de telers met eigen ogen kunnen zien dat de teelt er levensvatbaarheid is en zo worden aangemoedigd om erin te investeren."

Voor meer informatie:
Tropicsur
Tel: +34 951509400 (Spanje)
[email protected]
www.tropicsur.es

Publicatiedatum: