Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ongewone en duurdere wilde knoflook dit jaar"

De overstromingsramp van enkele weken geleden heeft grote schade aangericht in delen van Neder-Oostenrijk. Deze situatie is verergerd door de aanhoudende inflatie en een verminderd consumentenvertrouwen in bepaalde segmenten van de retail. Ondanks deze uitdagingen kijkt groenteteler en groothandelaar Heinrich Penz uit Melk echter met vertrouwen naar de toekomst.

Penz biedt momenteel een breed assortiment aan aardappelen, paprika's, courgettes, sla en andere groenten van eigen bodem. Het tomatenseizoen loopt nu langzaam ten einde. Ondanks de overstromingen bleef hij grotendeels gespaard van schade aan zijn eigendommen of oogstverliezen. "We waren slechts een paar uur voor de hevige regen klaar met het oogsten van de aardappelen, en er was geen noemenswaardige schade aan andere gewassen, zoals sla, omdat we die voornamelijk onder folie telen. Alleen de levering aan de cruiseschepen, een belangrijke tak van ons bedrijf, verliep soms erg moeizaam. Dit was vooral te wijten aan de sluiting van de scheepvaart, wat extra organisatorische inspanning met zich meebracht."


De meeste gewassen worden geplant op afbreekbare mulchfolie. Met de klok mee: venkel, kaneel, Genovese basilicum en watermeloen.

Begin van het herfstseizoen
De komst van de eerste Italiaanse kastanjes, Turkse citroenen en Spaanse Satsuma's luidde het begin van de herfst in. Penz: "In de loop van week 40 wordt het echter iets koeler, wat de verkoop van beide producten natuurlijk ten goede komt. Alles komt vroeger dit jaar, of het nu producten van eigen bodem zijn of geïmporteerde producten. Ik ben ook benieuwd hoe het citrusseizoen zich dit jaar op het noordelijk halfrond zal ontwikkelen. Ondertussen bieden we ook volop hardfruit uit Stiermarken aan, zoals de Williams-peer met rode schil, waar momenteel veel vraag naar is. Gebloste peren zijn duidelijk in de mode, maar komen meestal uit Italië. In tegenstelling tot hun groene tegenhangers zijn de rode Williams-peren uit Stiermarken slechts korte tijd beschikbaar, waarschijnlijk tot begin november." De overgang naar het appelseizoen was nogal hobbelig, vervolgt de fruitgroothandelaar. "Vooral voor Gala moesten we onze toevlucht nemen tot producten uit Zuid-Tirol en Polen."


Rode Williams-peren uit Stiermarken en Italiaanse vroege kastanjes.

Toegenomen prijsgevoeligheid
Naast de gebruikelijke marktschommelingen oefent ook de inflatie druk uit op de markten, bevestigt Penz. "In de horeca merken we de effecten van inflatie minder, terwijl we in de retail een grotere prijsgevoeligheid zien. Dit betekent dat er voor regionale, vaak iets duurdere producten minder belangstelling is, hoewel er nog steeds klanten zijn die specifiek voor deze regionale producten kiezen. Het is onze taak om de consument te informeren over alternatieven uit andere Europese landen of, in het ergste geval, van buiten Europa. In tijden van inflatie is het nu belangrijker dan ooit om informatie te delen over de herkomst en kwaliteit van de producten." Ons nieuwe WhatsApp-kanaal moet hier ook worden genoemd."

De groente- en fruitmarkt is altijd goed voor een verrassing, benadrukt Penz, die van maandag tot en met zaterdag ook een afhaalmarkt runt voor commerciële en particuliere consumenten. "Een ongewoon en hoger geprijsd artikel als wilde knoflook deed het dit jaar ook verrassend goed, wat waarschijnlijk te danken is aan de eerder genoemde informatievoorziening over het product. Bij producten als salades hebben we daarentegen het voordeel dat lokale producten de prijsconcurrentie heel goed aankunnen, wat weer te danken is aan de goede, relatief gunstige teeltomstandigheden in Neder-Oostenrijk."

Voor meer informatie:
Heinrich Penz
Frisches Früchtchen GmbH
Melkerstraße 10
A-3393 Matzleinsdorf, Oostenrijk
Tel.: +43 2752 52388
[email protected]
http://www.penz.farm

Publicatiedatum: