Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pierre Sweep, A&P Sweep:

"Voor september hebben we extreem hoge volumes knolselderij geëxporteerd voor mooie prijzen"

Tholen - Op de knolselderijmarkt zijn er dit jaar veel tevreden gezichten. "We zijn in juli het seizoen opgestart met een goede vraag en dat is eigenlijk continu zo gebleven. Een unieke situatie, want normaliter starten we in augustus met hoge prijzen, maar zie je als het volume toeneemt vrij snel een dalende markt. Doordat Oost-Europa weinig product had, hebben we nu echter een heel bijzondere septembermaand achter de rug, waarin de prijzen op niveau bleven", vertelt Pierre Sweep van A&P Sweep uit Zevenbergen.

"Normaal zakt de export naar Oost-Europese landen in september en oktober in vanwege de lokale oogst, maar het was daar extreem droog en warm en dan groeit de knolselderij gewoon niet. Dat zorgde voor gaten in de aanvoer. Hierdoor hebben we voor september extreem hoge volumes naar landen als Roemeniƫ, Tsjechiƫ, Hongarije en Polen kunnen sturen. Inmiddels ligt de vraag wel iets lager en bestaat het gros uit kleine orders, maar prijzen blijven nog steeds op een goed niveau."

"In Nederland zien we een groot verschil tussen de vroege en late plantingen. De natte plantperiode in mei heeft wel voor wat gaten in het plantschema gezorgd. De opbrengsten van de vroege knolselderij was over het algemeen prima. Voor de laat geplante knollen zullen in november de opbrengsten duidelijk worden, maar die zullen niet op een al te hoog niveau uitkomen. Het is dus nog even spannend wat de nagroei in de herfst gaat brengen, maar ik verwacht dat we zeker een krapte zullen houden aan de aanbodzijde. Kwalitatief ziet de knolselderij er prima uit en staan de seinen dit seizoen dan zeker op groen", vervolgt Pierre.

Prijzen van de verpakte en gewassen knolselderij liggen op een niveau tussen de 55 en 60 cent. "Wat je nu wel ziet, is dat het voor de industrie lastiger wordt om aan grondstoffen te komen met dit prijsniveau", aldus Pierre. A&P Sweep heeft dit jaar door investeringen in machines en aanpassingen aan de inpaklijnen haar capaciteit met een derde uitgebreid. "Dat was ook nodig, gezien de groei die we de laatste jaren doormaken. De knolselderij staat positief in de belangstelling en wordt ook steeds meer als alternatief voor vlees ingezet vanwege zijn brede toepasbaarheid."

Een andere productgroep waar Sweep de laatste jaren fors in gegroeid is, is koolraap. "Voorheen werden deze met name in de noordelijke provincies van het land geteeld, maar wij hebben deze teelt nu opgepakt. We telen inmiddels koolraap op zo'n 60 hectare en daarmee zijn we de grootste speler in de markt. Ook dit seizoen is prima opgestart met mooie opbrengsten en een goede kwaliteit. Het product is nog wat onbekender, maar we hebben een brede afzet waarbij er ongeveer een derde zijn weg vindt naar de versmarkt en het overige deel richting industrie en snijderijen."

Voor meer informatie:
A&P Sweep
De Langeweg 9a
4762 RA Zevenbergen
Tel.: +31 (0)6 53 15 53 23
[email protected]
www.sweep.nl