Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO dringt aan op snelle uitvoering nieuw landbouwbeleid met gerichte investeringen

In aanloop naar de LVVN begrotingsdebatten deze week roept LTO de Tweede Kamer op om de nieuwe koers in het landbouwbeleid snel en krachtig uit te werken naar de praktijk. Woensdag en donderdag spreken Tweede Kamer en kabinet met elkaar over de plannen voor 2025. Veel ambities vanuit het regeerprogramma worden echter pas over twee jaar gefinancierd. LTO pleit er daarom voor al volgend jaar met gerichte investeringen de nieuwe ambities te realiseren.

Voor de aangekondigde investering van 5 miljard euro in de land- en tuinbouw pleit LTO ervoor dit bij deze begroting al te oormerken. De helft van deze middelen moeten volgens LTO besteed worden aan innovaties en robotisering. Zodat er investeringen komen om de stikstofuitstoot te verminderen, om gewasbeschermingsmiddelen gerichter te gebruiken en om de afhankelijk van fysieke arbeid via robotisering te vervangen.

Omslag naar doelsturing
LTO verwelkomt het voornemen van het kabinet om de Kritische Depositiewaarde (KDW) te schrappen en de vergunningverlening te hervatten met een juridisch houdbaar alternatief. Hier heeft de belangenorganisatie zich al jarenlang voor hardgemaakt en suggesties voor aangedragen bij kabinet en parlement. Om de gewenste omslag naar doelsturing voor elkaar te krijgen is financiering voor innovatieve ammoniaksensoren en real-time metingen nodig. Daarnaast loopt in 2025 de wettelijke verplichting tot legalisatie van de PAS-melders af. Het ministerie moet komend half jaar vol inzetten voor legalisatie van deze groep die buiten hun schuld in deze positie zijn gekomen.

Dierwaardigere veehouderij en gezonde gewassen
Het kabinet zet de bestendige koers naar meer dierwaardige veehouderij en minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voort. Dat hier nauwelijks geld voor wordt vrijgemaakt voor kennisontwikkeling is echter ver onder de maat. LTO pleit ervoor het budget van 1 miljoen euro voor proefprojecten substantieel te verhogen, en daarnaast de komende jaren miljarden vrij te maken om de gewenste stappen naar een dierwaardigere veehouderij. Voor de beleidsvoornemens die het kabinet heeft voor gewasbescherming liggen bij de sector al vergaande plannen klaar. Dit vergt vooral inzet op de gezamenlijke uitvoering door de overheid met de sector.

Lees hier de inbreng van LTO aan de Tweede Kamer

Bron: LTO

Publicatiedatum: