Tholen - De laatste twee maanden verliep de aanvoer van Peruaanse blauwe bessen erg moeizaam, met zeer lage volumes die voor recordhoge prijzen werden verkocht. Voor de komende tijd verwachten Theo Benjert en Rob Pakvis van Berryland wel een opleving in de aanvoer. "In november wordt zeker het drievoudige volume van de afgelopen maanden verwacht. Tegelijkertijd zal die opleving maar van korte duur zijn, want in december zal de aanvoer meteen weer gaan dalen. De prijzen zullen wel iets gaan dalen, maar we verwachten dat die nog altijd op een hoger niveau liggen dan vorig jaar."
"De Peruaanse telers hebben met meerdere problemen te maken. Zo ijlt in bepaalde regio's het effect van El NiƱo nog na. Daar heeft lang niet iedereen last van, maar er zijn telers die wel 60% van hun teelt missen. Het grootste probleem dit jaar is echter de pruning. Veel telers hebben laat geknipt, omdat de prijzen hoog waren die periode, in de verwachting dat dit geen gevolgen zou hebben, maar die planten hebben vervolgens aanzienlijk minder fruit gegeven. Lag vorig jaar de totale aanvoer nog 40% onder prognose, dit jaar blijven de volumes 60% achter. De prijzen mogen dan goed zijn, maar de kilo's worden bij lange na niet gehaald."
Ook voor de frambozen is de marktsituatie momenteel niet eenvoudig. "We verwachten deze winter een tekort. De Mexicaanse telers hebben aanzienlijk minder planten gekregen dan besteld, waardoor praktisch al het fruit is voorverkocht. Je ziet dat China en Noord-Amerika nu vechten om het Mexicaanse fruit en Rusland - traditiegetrouw een grote koper in Mexico - wijkt hierdoor uit naar Marokko. Dat zorgt voor een uitdagend seizoen, want ook in Marokko zijn minder planten geleverd. Het land is eerder gestart, maar omdat de meeste retailers nu nog Belgische en Nederlandse frambozen aanbieden, staat de prijs licht onder druk, maar ik verwacht dat zodra de supermarkten overschakelen op import, de prijzen omhoog zullen schieten. In de wintermaanden zal er in elk geval niet veel fruit beschikbaar zijn", aldus Rob.
Ook de bramenmarkt heeft te maken met flinke tekorten. "Er is weinig Nederlands en Belgisch product, wat momenteel zorgt voor flinke tekorten. Wel zien we voor deze winter veel nieuwe en veelbelovende rassen hun intrede doen in Marokko. Een voorbeeld is de Indra, die groot en sterk is en tegelijk goed van smaak. Dit ras wordt nu ook in Tanzania geteeld door onze telers. We zien Tanzania als een veelbelovende markt in het zachtfruit. We hadden daar al teeltprojecten met frambozen, maar inmiddels zijn er bramen, blauwe bessen en aardbeien gevolgd. Nu is dat nog kleinschalig, maar we hebben grote verwachtingen van deze markt", besluiten Theo en Rob.
Voor meer informatie:
Rob Pakvis / Theo Benjert
Berryland
Honderdland 70, Maasdijk
Mob: +31 6 83431868
[email protected]
www.berryland.nl