Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Corne van de Klundert, Origin Fruit Europe:

"Extreem hoge prijzen door krappe beschikbaarheid Europese druiven"

Tholen - De eerste overzeese druiven zijn gearriveerd op een hete Europese druivenmarkt. "Er is heel weinig Europees product beschikbaar. Door hittegolven in Italië, Spanje, maar met name Griekenland is er in Europa een enorm tekort aan druiven ontstaan", vertelt Corné van de Klundert van Origin Fruit Europe.

"Er waren al geluiden dat de oogst niet groot zou zijn door de weersinvloeden, maar er zijn aanzienlijk minder kilo's per hectare geoogst door een lager trosgewicht", vervolgt de importeur. "Dit zorgt voor een totaal andere start van het overzeese seizoen dan vorig jaar, ondanks dat Brazilië een normale timing had met de eerste aankomsten."

"Prijzen liggen op een torenhoog niveau. Voor de punnets witte druiven worden prijzen van 19-21 euro per kilo betaald. Dat kan in het Braziliaanse seizoen wel vaker gebeuren, maar voor Europese druiven is dat extreem hoog. De prijs van rode druiven ligt wel iets lager, omdat er hier wat meer van beschikbaar zijn", vervolgt Corné. "Deze situatie zorgt wel voor een rem op de verkoop. Dat komt allereerst door de hoge prijs, maar vooral dat er geen volumes beschikbaar zijn voor de promoties om de afzet lekker aan te wakkeren."

"De opbrengsten in Brazilië verschillen fors per teler. In Peru, dat inmiddels ook de eerste druiven heeft verladen, wordt een relatief normale oogst verwacht, zelfs groter dan twee jaar geleden. Vorig jaar viel de oogst in Peru wat tegen als gevolg van El Niño, maar dat lijkt bij druiven dit jaar geen problemen te geven. De allereerste oogst is nog niet helemaal op niveau, maar voor de latere teeltgebieden wordt een goede oogst verwacht."

"Hetzelfde geldt voor Namibië en Zuid-Afrika. In deze productiegebieden lijkt de oogst wel wat vertraagd, maar dat kan voor een deel nog bijtrekken", vervolgt Corné. "Maar door het beperkte aanbod van de Europese druiven zal de beschikbaarheid in heel november nog krap zijn. We verwachten vanaf december wat meer druiven op de markt, maar ik zie geen reden dat de prijs enorm zal wegzakken."

"Als Origin Fruit Group proberen we veel programma's met nieuwe premium druivenvariëteiten te ontwikkelen met onze klanten en dat werpt zijn vruchten af. Met echte specialty-variëteiten, verpakt in punnet of papier die anders wordt gepositioneerd in het schap kan zowel de teler als retailer zich onderscheiden door middel van een betere kwaliteit, maat en type verpakking. Daar komt een consument ook veel sneller op terug", besluit Corné.

Voor meer informatie:
Corné van de Klundert
Origin Fruit Europe
Albert Plesmanweg 250, Port 2450
3088 GD, Rotterdam
Tel: +31 88 244 93 08
[email protected]
www.originfruitgroup.com