Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptisch wortelseizoen deze week van start

Het Egyptische wortelseizoen begint over een paar dagen. De volumes en de vraag groeien en het seizoen zal beslissend zijn voor de sector in Egypte, volgens Abdelkader Alhabouny van het teelt- en exportbedrijf Alhabouny Group.

"Het seizoen begint op 25 oktober en zou langer moeten duren dan de gebruikelijke datum eind juni, dankzij geschiktere weersomstandigheden en de ervaring die is opgedaan met teeltbedrijven. Door de verlenging van het seizoen kunnen we de volumes wortelen verhogen, vooral die van betere kwaliteit. We telen de variëteiten Fire Wedge, Maestro, Suprano, Presto, Nanco en Jerada. Deze rassen staan bekend om hun kwaliteit en zijn goed aangepast aan de teeltomstandigheden in Egypte," zegt Alhabouny.

Alhabouny vertelt hoe de sector in een paar jaar tijd is gegroeid: "Vijf jaar geleden was de wortelsector niet prominent aanwezig in Egypte en was het ook geen aantrekkelijk gewas voor de export. Wortelen werden in bepaalde regio's van Egypte geteeld om aan de behoeften van de lokale markt te voldoen. Pas tijdens de energiecrisis in Europa begonnen Egyptische exporteurs wortelen te exporteren. De sector ontwikkelde zich toen snel en er werden grotere hoeveelheden geteeld dankzij het gebruik van moderne teelt- en oogsttechnologieën. De wortelexport breidde zich uit naar verschillende markten, waaronder Europa en Afrika, waardoor Egypte al snel de op twee na grootste exporteur van wortelen naar Europa werd."

"Sinds het seizoen 2022/2023 is Egypte de op twee na grootste bron van wortelen voor de Europese Unie geworden. De volumes bereikten een record van 12.000 ton. De energiesituatie in Europa blijft de Europese teelt van wortelen hinderen, naast andere factoren zoals klimaatverandering. De vraag naar Egyptische wortelen blijft groeien," vervolgt Alhabouny.

"We proberen voort te bouwen op deze indirecte vraag om de Egyptische wortelsector te ontwikkelen door de markten te diversifiëren, zoals de Afrikaanse markt, die steeds meer Egyptische wortelen afneemt. We willen ons positioneren als een betrouwbare bron van wortelen, met stabiele volumes, lagere prijzen dan de concurrentie en een betere kwaliteit, wat kenmerkend is voor het Egyptische land- en tuinbouwmodel in verschillende gewassen."

Dit seizoen zijn de wortelen in areaal in Egypte toegenomen, wat naast de verlenging van het seizoen meer volumes mogelijk maakt, aldus Alhabouny. "Ondertussen zien we dat Europese telers moeilijkheden ondervinden door de klimaatverandering. Dit seizoen zal belangrijk en bepalend zijn voor het traject van de sector in Egypte en zal het een belangrijke bron worden. Bij Habony Group beschouwen we onszelf als een van de meest serieuze spelers in de sector, vooral als het gaat om kwaliteit en naleving van de normen van de bestemmingsmarkt op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen," besluit Alhabouny.

Voor meer informatie:
Abdalkader Alhabouny
Alhabouny Group
Tel: +201090999229
[email protected]
www.alhabounygroup.com

Publicatiedatum: