Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roslé Boerdery

"Na kou die vroege blauwe bessen vernietigt, markt ongeduldig voor latere Zuid-Afrikaanse oogst"

"We hebben het over de koudste temperaturen die de Loskop Vallei de afgelopen 27 jaar heeft gezien", zegt Jovann Somers, manager blauwe bessenteelt van Roslé Boerdery, "en niet alleen hier, maar tot diep in Limpopo en Zimbabwe."

Zwarte vorst in juli beschadigde 60 tot 70% van de vroegste cultivars op hun 100 ha blauwe bessen in de buurt van Groblersdal, zegt Somers, en dat in blokken die uitdrukkelijk waren geplant om vorstvrij te zijn.

Hij merkt op dat deze koudeperiode bijzonder lang duurde en uitzonderlijk intens was. En als de temperaturen onder een bepaald punt komen - en in sommige delen van Limpopo daalden de temperaturen zelfs tot -8°C - is er geen mechanisme dat het vorstrisico kan beheersen.

Het Zuid-Afrikaanse seizoen voor blauwe bessen zal aanzienlijk langer duren dan normaal, wat niet noodzakelijkerwijs een goede zaak is, omdat Zuid-Afrika door het latere fruit veel dichter bij het venster van Peru komt. "Met latere cultivars zijn we minstens vier tot vijf weken teruggezet."

BerriesZA schat de export van hun leden voor 2024 op 23.000 ton en verliest tussen de 2.000 en 3.000 ton blauwe bessen tijdens de kou.



"Aan de ene kant verloren we veel volume, door de kou, in een vroeg venster waar de prijzen uitstekend waren, en aan de andere kant kwam de late bloei ook voor als gevolg van de kou en het duwt ons venster weer verder naar de periode waarin we concurreren met Peru," zegt Somers.

De exportmarkt - Roslé blijft exporteren tot eind november - is erg sterk en het verlies van vroeg fruit is jammer, maar het huidige fruit krijgt erg goede prijzen, zegt hij. "Het is een zeer sterke markt op dit moment, we hebben echt niets te klagen over de prijzen."

Peruaanse blauwe bessen zijn ook vijf tot zeven weken later, als gevolg van de hogere temperaturen door het El Niño-effect en dus een latere snoei. De piek in Peru is ongeveer een maand opgeschoven, merkt Somers op, "en daarom zien we deze hoge prijzen."

Ze leveren blauwe bessen aan lokale gemeentelijke markten waar de prijzen zijn gedaald nu de teeltbedrijven in de Westkaap beginnen met oogsten.

De afgelopen jaren heeft Roslé zijn blauwe bessenrassen vernieuwd. Ze hebben hun marketing verdeeld tussen henzelf, Pure Legacy, Rainbow Export en Core Fruit, dat de enige licentiehouder is van Sekoya Popfruit.

Voor meer informatie:
Jovann Somers
Roslé Boerdery
Tel: +27 13 170 5335
[email protected]
https://www.rosle.co.za/

Publicatiedatum: