Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
O.P. Gaia Fruit

Goede export voor Griekse Santa Maria en Kosia peren - geen export voor Krystalli

Volgens de voorzitter van de Griekse fruitexporteur O.P. Gaia Fruit uit Tirnavos, Christos Tassoulas, hebben de verschillende Griekse perenvariëteiten momenteel te maken met een totaal verschillende marktsituatie. "De enige peren die momenteel worden geëxporteerd zijn Santa Maria en Kosia. Normaal zouden we ook Krystalli moeten exporteren, wat de 'Griekse Blanquilla' is. Het Midden-Oosten is de markt die deze variëteit koopt, maar door de escalerende oorlog kunnen we daar niets naartoe sturen."

Hoewel de zeevrachtlogistiek ingewikkelder is geworden voor exporteurs, is de afwezigheid van Krystalli-zendingen naar het Midden-Oosten geen beslissing die zij hebben genomen. De fundamentele reden gaat verder terug. "De reden is dat klanten uit Israël, Jordanië en andere Arabische landen helemaal geen leveringen meer aanvragen," benadrukt het hoofd van de Griekse coöperatie.

Ondanks deze ongunstige ontwikkeling blijven de Griekse Krystalli-exporteurs kalm, omdat ze weten dat deze variëteit lange tijd in koelkamers kan worden bewaard. Daarom voelen ze geen druk om overhaast te verkopen en geloven ze dat ze nog enkele weken rustig kunnen blijven. "Ondanks het feit dat de ex works-prijzen voor Krystalli gedaald zijn ten opzichte van vorig seizoen, momenteel variërend van 1,00 tot 1,20 euro/kg voor peren van 150 gram, is er geen angst om nu al alternatieve markten te vinden. De vraag van de binnenlandse markt is voldoende en tegen het einde van oktober, wanneer de temperatuur lager wordt, zal de vraag toenemen. Krystalli heeft een grote houdbaarheid na de oogst en we passen de juiste behandelingen toe om de kwaliteit te waarborgen," zegt Tassoulas.

De Krystalli-oogst is met 30% gestegen ten opzichte van vorig seizoen in Tyrnavos, de belangrijkste perenstreek in Griekenland. "Maar," voegt de voorzitter van Gaia Fruit eraan toe, "de algemene grootte van de vruchten is duidelijk kleiner dan vorig seizoen. Vorig seizoen was de gemiddelde maat 150-170 gram, maar dit keer zien we veel fruit van 130-150 gram."

Geen problemen voor Santa Maria en Kosia
In tegenstelling tot Krystalli hebben de andere twee belangrijkste variëteiten in Tyrnavos, Santa Maria en Kosia, geen handelsproblemen. Tassoulas: "Deze rassen hebben een zoetzure smaak en zijn daarom erg populair in Bulgarije, Roemenië en andere Oost-Europese landen. Hun oogstvolume is dit seizoen ook met 30% toegenomen, terwijl hun afmetingen groter zijn dan die van Krystalli. De meeste fruitsoorten zijn tussen de 150 en 200 gram. In totaal hebben de telers van Gaia Fruit ongeveer 2.500 ton peren voor verse consumptie geteeld, terwijl we ook peren telen voor de industrie."

Tassoulas constateert een bevredigende handelsstroom voor Santa Maria en Kosia, goede prijzen en schat dat het einde van hun verkoopseizoen niet ver meer zal zijn: "De handel in Santa Maria en Kosia ontwikkelt zich beter en de EXW-prijzen zijn ongeveer 1,50 euro/kg voor beide. Het lijkt erop dat er geen laat einde komt aan de afzet van deze variëteiten. Ik denk dat de voorraden eind november op zullen zijn."

Voor meer informatie:
Christos Tassoulas
O.P. Gaia Fruit
Tel: +30 2410 831 331
[email protected]
organosiparagogongaiafruit.com

Publicatiedatum: