Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
STC Food Solutions plaatst nieuwe lijn voor Uienschilbedrijf Ongena

"Deze investeringen geven ons de mogelijkheid om te concurreren op nieuwe markten"

Tholen - STC Food Solutions heeft recent een nieuwe weeglijn geplaatst bij Uienschilbedrijf Ongena. Het bedrijf uit het Vlaamse Moerbeke-Waas teelt, schilt, versnijdt en verpakt uien voor de versmarkt en was op zoek naar een manier om een hogere kwaliteit ui te realiseren. "We waren niet tevreden met de weger die we hadden staan, waardoor we op zoek waren naar een betaalbare op maat gemaakte oplossing aan onze eigen verpakker, waarna we al snel bij STC uit kwamen", zo vertelt Joeri Ongena van het gelijknamige bedrijf.


Joeri Ongena en Sean Schulp bij de nieuwe lijn

STC Food Solutions is een onderneming, gespecialiseerd in gebruikte machines en lijnen voor de voedselverwerkende- en verpakkingsindustrie. "Ik zag een aantal jaar geleden dat de snelheid en het financiële plaatje die bij gebruikte machines en lijnen komt steeds populairder werd", vertelt oprichter Sean Schulp, die na jaren in de machinehandel besloot in 2018 met STC Food Solutions te starten. "Zeker kleinere bedrijven willen graag stappen maken, maar hebben dan nog niet altijd een groot budget. Nieuw is dan fantastisch, maar perfect functionerende machines een tweede leven geven, kan een mooie betaalbare manier zijn om de eerste stappen in het automatiseringsproces te zetten. Hierin willen we samen met hen naar oplossingen kijken. Dit kan van een enkele machine tot een volledige lijn op maat zijn."

En zo kwam ook Joeri terecht bij het bedrijf uit Emmeloord. "De eerste keer dat ik met Sean in contact kwam was aantal jaar geleden. Destijds zaten wij hier met een weeglijn voor kleinverpakkingen, die niet werkte", steekt de Vlaamse ondernemer van wal. "We hebben toen een offerte aangevraagd voor een nieuwe lijn, maar kwamen er al snel achter dat dit niet binnen onze investeringsruimte van die tijd lag. Dan ga je op zoek naar andere mogelijkheden om toch stappen vooruit te kunnen maken en die mogelijkheid kwam er toen ik online een filmpje tegenkwam van een tweedehands lijn die Sean had opgebouwd. Die moest ik hebben en we besloten eigenlijk gelijk contact op te nemen. Het resultaat was dat er binnen no-time een prachtige lijn stond voor een betaalbare prijs. Die samenwerking was dermate goed verlopen, waardoor je een relatie opbouwt en vervolgens weer belt of hij bijvoorbeeld wat heeft staan als je wat nodig hebt."


De eerste lijn

Stap naar buitenlandse markt
Het bedrijf heeft in de laatste jaren namelijk de nodige stappen gemaakt. Uienschilbedrijf Ongena is in 2009 opgericht door Joeri, samen met zijn vrouw. "Ik ben opgegroeid tussen de uien, maar op een gegeven moment liep ik tegen geschilde uien aan en zag er de potentie van. De mogelijkheid om hierin te stappen zag ik niet bij het landbouwbedrijf van mijn ouders, waardoor ik besloot zelf een onderneming op te starten. Ik heb vervolgens al mijn spaargeld in mijn eerste schilmachine gestoken. Een gewaagde stap, al zeg ik het zelf, want de eerste twee jaar was het best wel afzien, maar uiteindelijk zijn we stap voor stap toch gegroeid naar een gerespecteerde naam in het uienlandschap."

"Het is al met al dus geen slechte keuze geweest", vervolgt Joeri. "We hebben inmiddels een mooi klantenbestand opgebouwd onder diverse sectoren in Vlaanderen, maar zien dat we op een punt zijn dat we naar nieuwe markten willen kijken. Zo hebben we recent een nieuwe loods laten bouwen voor onze bewaring. Tot 70 procent van wat we verwerken, telen we namelijk zelf en deze teelt was de laatste jaren ook beetje bij beetje uitgebreid. Met de nieuwbouw, die over een maand volledig af moet zijn, hebben we de ruimte gecreëerd om meer van onze eigen teelt, maar ook mooie ingekochte uien, te kunnen stockeren, waardoor we flexibeler kunnen zijn in onze service richting de klant. Daarnaast hebben we recent zelf een nieuwe optische sorteerlijn gekocht om de veldgewas uien beter te sorteren, die vanaf begin augustus operationeel is. Het geeft ons de mogelijkheden te kijken naar andere markten, waar voor ons een zeer groot potentieel ligt en waarvan ik verwacht dat we onderscheidend kunnen zijn in onze service."


De nieuwbouw springt bij aankomst in het oog

Oplossing op maat
Voordat hij de stap waagde, wilde Joeri alleen wel de kwaliteit van zijn product optimaliseren. "Zo belde hij me recent weer op met de wens voor een hogere kwaliteit", legt Sean uit. "De weeglijn die hij had staan, had onder meer een redelijk hoge val, waardoor een deel van de uien beschadigde. Dan is het aan mij de taak om te kijken welke oplossing we kunnen bieden om een mooiere ui in die zak te krijgen. Heb ik de optimale oplossing op voorraad? Inmiddels bijna altijd wel, maar mocht het niet zo zijn, dan ga ik zoeken. Vervolgens kom ik dan terug bij Joeri en geef aan: 'Als je een betere kwaliteit wil, moet je dit en dit doen'. Zo werken we naar de wensen en behoeftes van de klant."

"Het uiteindelijke resultaat is een lijn met een weger, die wij hebben geplaatst, aan een verpakker die Ongena al had staan. Een op maat gemaakte lijn, die inmiddels op volle toeren draait. Daarin kunnen we uiteindelijk alle kanten op, want op het bandje van de weger hebben we bijvoorbeeld zelfs een stukje software moeten schrijven. Hoe lang moet hij lopen? Wanneer? Hoe hard of hoe zacht? Zo creëer je een oplossing en uiteraard zijn er soms altijd wat opstartproblemen, maar in dat geval hoeft Joeri maar te bellen en we zitten in de auto."

"Een geslaagde samenwerking", zo beschrijft ook Joeri het. "Het geeft ons de mogelijkheden om verder te kijken. Kwaliteit is het probleem niet. Volume ook niet, dus kunnen we ons nu onderscheiden met onze service, waarmee we onze blik dus richten op de buitenlandse markt. Ik denk dat dit onze USP is, waar lang niet iedereen aan kan voldoen. Klanten kunnen 's avonds bestellen en de volgende dag staat het voor de deur, maar ook als ze iets vergeten zijn of als er plotseling nog 200 kilo bij een bestelling moet, zijn we flexibel. Het is niet altijd even makkelijk, maar daar zijn we gekend in. We kijken graag naar de toekomst, waarbij STC Food Solutions ons weer een stapje verder heeft geholpen."

Voor meer informatie:
Sean Schulp
STC Food Solutions
Bedrijfsweg 7
8304 AA Emmeloord
Tel.: +31 6 41168620
[email protected]
www.stcfoodsolutions.com

Joeri Ongena
Uienschilbedrijf Ongena
Ledestraat 22
9180 Moerbeke-Waas, België
[email protected]
www.ongena-uien.be