Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Enkele cijfers over teelt en consumptie in Spanje, Europa en de wereld

"Ondanks moeilijke context is biologische markt in Spanje blijven groeien"

De groei van de biologische land- en tuinbouw is de laatste jaren niet meer te stoppen. Alleen al tussen 2021 en 2022 is het biologische areaal wereldwijd met 26,6% toegenomen, met 20,3 miljoen hectare, wat het totaal op 96,4 miljoen hectare brengt.

In Europa is biologische teelt meer dan alleen maar een optie. Zoals de Europese Commissie zelf aangeeft in haar beschrijving van de Green Deal, "hangt de toekomst van Europa af van de gezondheid van de planeet" en om het ambitieuze doel van klimaatneutraliteit in 2050 te bereiken, werd de weg uitgestippeld naar een overgang met een biologische aanpak.

Vandaag de dag is het biologisch areaal in Europa goed voor 19% van het wereldtotaal. Na Oceanië is Europa het continent met het grootste gecertificeerde areaal. En wat biologische consumptie betreft, moet Europa alleen de VS voor zich dulden. Bovendien waren 8 van de top 10 landen in 2023 Europees. De VS staat op 1, China op 3, maar beide met een veel kleiner aandeel in de teelt.

Het geografische verschil tussen teelt en consumptie is interessant en heeft verschillende invalshoeken. Zo is het gecertificeerde areaal in Oceanië vooral bestemd voor uitgestrekte weidegebieden voor de biologisch gecertificeerde veestapel. "En als we het over uitgestrekt hebben, bedoelen we ook echt uitgestrekt, met boerderijen ter grootte van een Spaanse provincie", zegt Diego Granado, secretaris-generaal van de Spaanse bio-organisatie Ecovalia.

"China is de op twee na grootste markt ter wereld, maar laten we rekening houden met zijn bevolking: we hebben het over 1,4 miljard mensen (de VS heeft 330 miljoen en de EU 450 miljoen inwoners), dus dat biedt eigenlijk een vertekend beeld."

"De Europese Unie is daarentegen een echte teler én een echte consument, want haar teelt is de grootste ter wereld (de weiden van Oceanië niet meegerekend). De teelt heeft ook een exportkarakter, en dat geldt vooral voor Spanje. Toch kunnen we stellen dat ook in Spanje de consumptie van bio-producten gestaag toeneemt."

"Na een periode van stagnatie (niet recessie) heeft de markt voor biologische producten in Europa het afgelopen jaar zijn opwaartse trend hervat, met name in Frankrijk en Duitsland. Op Europees niveau bedroeg de afzet van biologische producten ruim € 52 miljard, met Duitsland en Frankrijk aan kop."

Als we kijken naar de uitgaven per hoofd van de bevolking voor biologische producten, wordt de wereldwijde ranglijst aangevoerd door Zwitserland met € 437, gevolgd door Denemarken (€ 365), Oostenrijk (€ 274) en Luxemburg (€ 259). Kijken we naar het aandeel van de biologische markt in de totale markt, dan is Denemarken leider met 12,0% is, gevolgd door Oostenrijk (11,5%) en Zwitserland (11,2%).

"In Spanje is de biologische markt met 6,2% gegroeid in een gecompliceerde omgeving. De markt heeft een waarde van bijna € 3 miljard en een consumptie van € 64 per inwoner per jaar. Tien jaar geleden was het nog maar € 26 per inwoner", aldus Diego Granado.

"De biologische consumptie in Spanje vertoont een groeitrend, met een verwachte jaarlijkse stijging van 10% in de komende jaren. Dit is deels te danken aan een steeds beter geïnformeerde consument die zich zorgen maakt over zijn gezondheid en een duurzame planeet. De Spaanse biologische markt zal naar verwachting ook profiteren van de toegenomen beschikbaarheid van biologische producten in supermarkten en de opkomst van e-commerce, die de toegang tot deze producten vergemakkelijkt."

Forse groei areaal en opbrengst
Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw bedroeg het biologische areaal in Spanje – inclusief het areaal dat in aanmerking komt voor omschakeling – in 2022 2,84 miljoen hectare, waarvan 47,3% in Andalusië.

"In de categorie groenten en fruit is er een opmerkelijke groei geweest in zowel areaal als opbrengst. Vooral de teelt van noten valt op met 290.086 hectare. Daarna volgen citrus (25.812 hectare), groenten (25.830 hectare), andere fruitbomen (9.293 hectare) en bananen en subtropische gewassen (9.893 hectare)."

Tot slot is er nog een nichemarkt op het gebied van biologische producten, namelijk de biologisch-dynamisch teelt. "Biodynamische teelt komt enkel in de biologische statistieken voor als het als dusdanig is gecertificeerd volgens de Verordening (EU) 2018/848", wijst Diego. "Voorlopig hebben we bij Ecovalia geen gegevens over Spanje of over Europa, maar we bespeuren wel een zekere uitputting van het model, het resultaat van de zeepbel die deze categorie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, waarbij de markt werd overspoeld met biodynamische producten."

Voor meer informatie:
Ecovalia
[email protected]
www.ecovalia.org

Publicatiedatum: