Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
David Dreyer

Vliegende start voor Zwitsers zuurkoolseizoen

Het nieuwe zuurkoolseizoen in Zwitserland is dit jaar bijzonder goed van start gegaan, meldt David Dreyer van het gelijknamige bedrijf in Gerolfingen (kanton Bern). "De hoeveelheden en kwaliteiten zijn tot nu toe zeer bevredigend en ook de handel verloopt goed. Sinds half september zien we de vraag al toenemen, wat zeker te danken is aan het iets koelere weer." De eerste partijen van de nieuwe oogst werden al in de eerste week van augustus verwerkt tot zuurkool, maar de opbrengsten per hectare lagen in de nazomer een derde lager dan nu, vervolgt Dreyer.

Het aanbod van regionale witte kool was vorig jaar voortdurend stabiel. "We hadden geen tekorten of overschotten, dus de hoeveelheden van de oogst van vorig jaar waren bijna opgebruikt aan het begin van de nieuwe oogst. In dit opzicht hadden we bijna een precisielanding wat betreft de seizoensovergang," legt Dreyer uit, die onder andere levert aan de horeca en de foodretail in heel Zwitserland.

Grote vraag naar lokale zuurkool
De vraag naar regionale zuurkool is al enkele jaren stabiel en hoog. "Het coronajaar 2020 was natuurlijk een grote opwaartse piek, maar dit vlakte geleidelijk af naar een normaal niveau in de jaren daarna. Desondanks ligt de verkoop nog steeds boven het niveau van voor de coronapandemie. Als gevolg van immigratie in Zwitserland is de bevolking de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, wat weer een positief effect heeft gehad op de verkoop en consumptie van zuurkool." Een andere drijvende kracht achter de verkoop van zuurkool is inflatie. "In tijden van crisis trekt zuurkool traditioneel meer aandacht, omdat het uiteindelijk nog steeds een betaalbaar product is. Er is een marginale prijsstijging geweest ten opzichte van vorig jaar, wat nodig was gezien de kostendruk."

Het zijn echter vooral de klassiekers, d.w.z. wijn en rauwe zuurkool, die populair blijven bij Zwitserse consumenten. Dreyer: "Hetzelfde geldt voor rode kool, die vaak wordt bereid als bijgerecht bij wildgerechten, vooral tijdens het koude seizoen. De verkoop van zure rapen daarentegen daalt al enkele jaren sterk, wat ook te maken heeft met het feit dat het product bij verschillende retailers helemaal niet meer wordt aangeboden of alleen tegen een gereduceerde prijs. Delicatessen zuurkool, dat we een paar jaar geleden op de markt hebben gebracht, heeft zich gevestigd als een stabiel nicheproduct in de barbecuesector."

Zuurkoolindustrie zet koers naar de toekomst
De meeste grondstoffen voor de zuurkoolverwerking komen uit het Berner Seeland. Het familiebedrijf werkt al tientallen jaren succesvol samen met enkele producenten. Ondanks de grote risico's die de vollegrondsteelt met zich meebrengt, is de productietrend behoorlijk positief. "De teelt is onlangs weer licht gestegen, wat voornamelijk komt door de uitbreiding van het areaal. Het aantal contracttelers is ook al een aantal jaren redelijk stabiel: een of twee van hen gaan om leeftijdsredenen met pensioen en hun areaal wordt dan binnen de telersgroep verdeeld." Ondertussen zijn ze niet bang om grote investeringen te doen: "Mijn grootste producent heeft onlangs een bedrag van zes cijfers geïnvesteerd in de modernste oogsttechnologie," besluit Dreyer.

Voor meer informatie:
David Dreyer
Dreyer AG
Frenschenbergstrasse 7
CH-2575 Gerolfingen, Zwitserland
Tel: +41 32 396 00 00
[email protected]
www.dreyer-ag.ch

Publicatiedatum: