Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten uit Westelijke Sahara mogen niet langer als product uit Marokko worden geëtiketteerd

De Franse brancheorganisaties Légumes de France en AOPn Tomates et Concombres de France hebben verheugd gereageerd op twee uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) op 4 oktober. Voortaan zal de Westelijke Sahara niet meer kunnen profiteren van de handelsovereenkomst tussen de EU en Marokko van 2019 (C-399/22). Dit besluit is "in lijn met een herstel van het evenwicht in de handelsbetrekkingen met Marokko", aldus de twee organisaties in een gezamenlijk persbericht van 15 oktober. Een andere wijziging is dat tomaten die in dit gebied worden geteeld niet langer mogen worden geëtiketteerd als afkomstig uit Marokko.

Volgens het Hof van Justitie is "de instemming van de bevolking van de Westelijke Sahara met de uitvoering van de handelsovereenkomsten tussen de EU en Marokko van 2019 inzake visserij en landbouwproducten in dat niet-zelfbesturende gebied een voorwaarde voor de geldigheid van de besluiten [...] Aangezien een aanzienlijk deel van die bevolking zich nu buiten dat gebied bevindt, was het niet aannemelijk dat die raadpleging een dergelijke instemming van die bevolking zou opleveren".

Niet langer het etiket "Oorsprong: Marokko"
"Op het etiket van Charentais meloenen en cherrytomaten die op het grondgebied van de Westelijke Sahara zijn geoogst, mag alleen het land van oorsprong Westelijke Sahara worden vermeld", zo luidt een tweede uitspraak die op dezelfde dag werd gedaan.

"Légumes de France en AOPn Tomates et Concombres de France zijn verheugd over deze twee uitspraken, die een tweeledig effect hebben op de handelsbetrekkingen tussen de EU en Marokko. Tussen 2022 en 2023 is de export van Marokkaanse tomaten naar Frankrijk immers met 30% gestegen, van 303.100 ton naar 394.000 ton. Deze stijging is met name te danken aan de ontwikkeling van de kasteelt van cherrytomaten in de Westelijke Sahara, onder sociale en loonvoorwaarden waar de Franse telers onmogelijk mee kunnen concurreren."

De twee organisaties roepen de Europese Unie en haar lidstaten op om deze twee uitspraken binnen de door het Hof van Justitie gestelde termijnen toe te passen.

Voor meer informatie: www.legumesdefrance.fr/

Publicatiedatum: