Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
UNPT (Frankrijk)

Risico van overaanbod en dalende prijzen als aardappelareaal te snel uitbreidt

In een persbericht van 15 oktober riep de Franse aardappeltelersunie UNPT op tot voorzichtigheid en strategisch denken bij de telers. Een toenemend areaal zonder overeenkomstige vraag kan leiden tot een overaanbod, met directe gevolgen voor de prijzen en de marktstabiliteit.

Evenwicht bewaren
"De toename van het areaal consumptieaardappelen met meer dan 7% in 2024 getuigt van de groeiende aantrekkingskracht van onze sector, die het resultaat is van jarenlange inspanningen en die nieuwe perspectieven opent voor telers. Maar door deze snelle uitbreiding, zowel in Frankrijk als in Europa, moeten we bijzonder waakzaam zijn om het evenwicht over alle afzetmarkten (vers, industrieel, zetmeel) te bewaren. De bemoedigende aankondigingen over de opening van verwerkingsfabrieken in Frankrijk, die een extra vraag van meer dan 40.000 hectare tegen 2030 voorspellen, zijn inderdaad veelbelovend. Het is echter belangrijk om te onthouden dat nog niet al deze faciliteiten operationeel zijn of zelfs al gebouwd zijn."

Een weloverwogen aanpak
"Geconfronteerd met de huidige uitdagingen van de graanmarkt en de economische problemen waarmee de tuinbouw te kampen heeft, overwegen veel telers aardappelen als alternatief. UNPT steunt deze diversificatie-initiatieven, maar benadrukt het belang van een weloverwogen en goed voorbereide start. De aardappelteelt vereist een gezonde, solide kasstroom, aanzienlijke investeringen, technische expertise en koelopslagcapaciteit om te voorkomen dat de aardappelen uiteindelijk onder de teeltkosten worden verkocht. Bovendien hebben steeds extremere weersomstandigheden een grote impact op de rentabiliteit, zoals in 2022 met een verschrikkelijke droogte, of in 2023 met een teveel aan regen."

Het risico van overaanbod
"Een steile toename van het areaal zonder een onmiddellijke vraag zou al in het volgende verkoopseizoen tot een overaanbod kunnen leiden, met directe gevolgen voor de prijzen en de marktstabiliteit voor de komende jaren. Het lijdt geen twijfel dat een dergelijke situatie de financiële winstgevendheid van veel nieuwe en gevestigde aardappelteeltbedrijven in gevaar zou brengen."

"Dit is waar collectief beheer en sectorstructurering een fundamentele rol spelen. Een goede organisatie van de telers maakt afstemming met de verwerkingsbedrijven mogelijk en zorgt ervoor dat onderhandelde contracten worden nageleefd, maar het laat ook toe de oogst beter af te stemmen op de reële marktbehoeften. UNPT stuurt in het bijzonder deze boodschap naar telers die nieuwe fritesfabrieken bevoorraden. Als telers zich in groepen organiseren, beschermen ze zowel hun inkomen als de stabiliteit van de sector."

"De Franse aardappelsector heeft een ontwikkelingspotentieel, maar deze ontwikkeling moet gecontroleerd worden. UNPT is er om telers te ondersteunen en hen te begeleiden in dit proces. Samen kunnen we bouwen aan een duurzame toekomst voor onze sector, gebaseerd op beredeneerde keuzes en collectief beheer."

Voor meer informatie:
UNPT
unpt.fr/

Publicatiedatum: