Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philip Van Overbeke, Maatschap Van Overbeke:

"Geen torenhoge aardbeienprijzen meer, maar ze zullen op een goed niveau blijven"

Tholen - De torenhoge prijzen voor aardbeien van september liggen inmiddels weer achter ons. "Het volume is weer wat toegenomen, maar we werken nog altijd met deftige prijzen. Zelfs de kleine aardbeien worden goed betaald, dus we kunnen toch stellen dat we geen slecht najaar hebben tot nu toe", vertelt Philip Van Overbeke van Maatschap Van Overbeke.

Toch ziet Philip, die het maatschap samen met zijn dochter Jorien uitbaat, dat er waarschijnlijk geen keldering in de prijzen zal zijn. "Je ziet wel dat de volumes iets toenemen op de markt, want een tiental dagen geleden gingen voor 10 tot 12 euro per doos, maar nu kijken we naar veilingprijzen van tussen de 5 en 6 euro. Het is nog altijd goed en de volumes zullen in de komende tijd wel toenemen, maar toch niet zo extreem dat we zwakke prijzen zullen zien. Ik begrijp ook dat er nog altijd vraag is vanuit de handel, dus dat is altijd goed, hè."

"Het hoeft ook geen 12 euro te zijn", lacht hij. "Mocht het juni of juli zijn, dan zou je ze zelfs tegen deze prijzen goed kwijt kunnen. Alleen nu ligt het drukste verkoopmoment wel achter ons en dan laten de mensen ze, met de omslag van het weer, links liggen. De vraag is nu sowieso al wat minder en als ze dan ook nog eens wat duurder zijn, kiezen winkelketens ervoor om de plaats in het schap te vervangen voor andere producten. Nu is de vraag er nog wel degelijk en de kwaliteit is ook goed. We hebben geen last gehad van slappe vruchten."

"Ik verwacht niet dat we nog een grote stijging in vraag zullen zien tot die tijd. Toch lijken er geen problemen in afzetmogelijkheden te zijn. Onze aardbeien blijven voornamelijk op de binnenlandse markt, maar ik hoor dat er vanuit vele Europese landen vraag is naar het Belgische aanbod."

Philip verwacht de aardbeien tot het einde van het jaar aan te kunnen bieden. "Vorig jaar was er in september nog een hittegolf, waardoor iedereen eind november alle planten al weggehaald had en alles opgekuist was. Toen kwamen door de warmte alle aardbeien tezamen op de markt, maar dit seizoen worden de teelten wat uit elkaar getrokken, waardoor we een betere spreiding zien. Ondanks een dag van 24 graden zie ik nu ook geen hittegolven meer komen, dus de goede prijzen zullen we wel vast kunnen houden tot het einde van het jaar. Het verschil zit hem ook in het feit dat tot een aantal jaar geleden alles wat rond deze periode geleverd werd Elsanta was. Nu zie je veel andere variëteiten, zoals Karima, wat ook invloed heeft op de prijzen. Elsanta is geen alleenheerser meer, maar de keuze voor doordragers heeft alles wat meer gespreid en dat is positief."

Voor meer informatie:
Philip Van Overbeke
Aardbeien Van Overbeke
Bessemstraat 65
8790 Waregem (België)
+32 (0) 56 61 43 88
[email protected]
www.aardbeienvanoverbeke.be