Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chatzopoulos Insurance

"Griekse fruitexport vereist modernisering van de verzekeringspolis voor exporteurs"

Ondanks de modernisering en internationalisering van de Griekse fruitteelt, ontbreekt er een cruciaal element om de groei van de export te garanderen en te vergemakkelijken. "Dit element is vrachtverzekering," benadrukt Alexandros Chatzopoulos, eigenaar van Chatzopoulos Insurance, een ondernemings- en industriële verzekeringsmaatschappij. "De uitbreiding van de Griekse export naar meer bestemmingen en de toename van de geëxporteerde volumes maken vrachtverzekering noodzakelijker dan ooit. Toch begrijpen maar weinig Griekse exporteurs deze noodzaak en sluiten ze dergelijke contracten af. Ons bedrijf werkt bijvoorbeeld met 30 Griekse exporteurs, en minder dan de helft van hen heeft een vrachtverzekeringscontract," zegt Chatzopoulos. "Hierdoor," benadrukt hij, "krijgen de geëxporteerde Griekse producten niet alleen niet de hogere toegevoegde waarde die een vrachtverzekering zou kunnen opleveren, maar wordt ook hun werkelijke waarde in gevaar gebracht, omdat ze worden blootgesteld aan aanzienlijke risico's."

Griekse AGF-zendingen onbeschermd tegen algemene risico's
Chatzopoulos legt enkele typische gevallen uit: "Neem bijvoorbeeld kiwi's, een Grieks product dat wereldwijd wordt geëxporteerd en gewaardeerd. De VS, Canada en het Amerikaanse continent in het algemeen zijn cruciale markten met een grote vraag naar dit fruit. Minder dan de helft van de Griekse kiwizendingen die op kosten van de exporteurs daarheen worden gestuurd, is echter gedekt door een vrachtverzekering tegen bepaalde risico's die voortvloeien uit dergelijke lange routes. Een veelvoorkomend probleem zijn de sterke temperatuurschommelingen in de Atlantische Oceaan, die defecten kunnen veroorzaken in de koelsystemen van de containers, waardoor het fruit zacht of van onaanvaardbare kwaliteit op de plaats van bestemming aankomt. Soortgelijke klimatologische gevaren, verergerd door de klimaatcrisis, komen ook vaker voor tijdens de overzeese reizen van Griekse kiwi's naar het oosten. Daarnaast is er tijdens dergelijke reizen altijd het risico van stormen die schadelijke verschuivingen van het product in de containers kunnen veroorzaken."

Het Griekse kiwiseizoen is officieel begonnen op 15 oktober. Hoewel Amerikaanse importeurs aangeven dat er veel vraag is naar Griekse kiwi's, zijn Griekse exporteurs enigszins terughoudend. Ze vrezen dat er opnieuw massale stakingen van havenarbeiders aan de oostkust zouden kunnen uitbreken. "Er zijn speciale clausules in verzekeringscontracten die de exporteurs in dergelijke gevallen beschermen," benadrukt Chatzopoulos. Zijn jarenlange ervaring omvat ook verzekeringen tegen het frequente probleem van verstekelingen van immigranten in vrachtwagens met AGF op weg naar het VK en de EU-landen.

Griekse exporteurs zijn zich nog maar net bewust van de enorme vooruitzichten van ladingverzekering
"De Griekse exportgemeenschap moet anders gaan denken over de waarde van een vrachtverzekering. Gelukkig neemt de nieuwe generatie die de markt betreedt een moderne houding aan ten opzichte van de werkelijke verzekeringsbehoeften. Griekenland besteedt slechts 3-4% van zijn BBP aan de verzekeringsmarkt, terwijl een vergelijkbaar land, Portugal, drie keer zoveel uitgeeft. Daarom biedt de Griekse AGF-markt grote verzekeringsvooruitzichten en dit zal vooral de ondernemers in de sector ten goede komen," concludeert Chatzopoulos.

Voor meer informatie:
Alexandros Chatzopoulos
Chatzopoulos Insurance
Tel: +30 6972 883 152
[email protected]
www.chatzopoulos-insurance.gr

Publicatiedatum: