Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hagelschade op 1.500 hectare kaki's en citrus in Spanje

De regen van de afgelopen dagen is over het algemeen gunstig geweest voor de tuinbouw in Valencia: de stuwdammen zijn gedeeltelijk bijgevuld, het grondwaterniveau is gestegen en het fruit aan de bomen kan een maatje opschuiven. Volgens een eerste evaluatie van brancheorganisatie Ava-Asaja ging de regen echter gepaard met zware hagelbuien die, net aan het begin van de oogst van kaki's en citrus, voor schade heeft gezorgd op ongeveer 1.500 hectare.

De gemeenten die het zwaarst getroffen werden door de hagelbui waren Picassent en Benifaió, al was er ook wat schade in Picanya en Torrent. De stortregens veroorzaakten plaatselijk aardverschuivingen en overstroomden boomgaarden in laaggelegen gebieden of in de buurt van ravijnen.

Met hun gevoelige schil hebben kaki's het hardst geleden, ook omdat veel fruit al oogstrijp was. Ava-Asaja raamt het verlies op 30 tot 100% per teler. Bepaalde percelen komen niet meer aanmerking voor afzet op de versmarkt.

De getroffen telers betreuren dat ze na een jaar van hard werken hun oogst in het water zien vallen. "Het zag er nochtans goed, want door de opbrengstdaling zaten er goede prijzen aan te komen."

In het geval van citrus moet nog enkele dagen worden gewacht om de precieze schade op te meten. Veel bladeren zijn beschadigd, maar de vruchten kunnen zich misschien herstellen.

Ava-Asaja dringt er bij de telers op aan hun gewassen te verzekeren. De organisatie is al in gesprek met verzekeraar Agroseguro om de taxaties zo snel mogelijk te laten plaatsvinden, vooral op de kakipercelen. Ze vraagt de overheid ook om fiscale gunstmaatregelen voor de getroffen telers om deze tegenslag te verzachten.

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
[email protected]
www.avaasaja.org

Publicatiedatum: