Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Annemieke Hendrix-Koot, P. Solleveld:

"Volle pallets verkopen kan iedereen, maar er zijn niet veel bedrijven die een totaalpakket verzorgen"

Tholen - Afgelopen jaar vierde P. Solleveld Export uit Maasdijk haar 75-jarig jubileum. "Helaas heeft Piet Solleveld deze mijlpaal niet mee mogen maken", vertelt Annemieke Hendrix-Koot. Piet gaf 54 jaar leiding aan het bedrijf, maar overleed in september 2022. De leiding is nu in handen van het managementteam, dat "met trots" de zaak heeft voorgezet. "En met heel veel dank aan de klanten die het vertrouwen hebben gehouden."


Annemieke Hendrix-Koot

Annemieke is één van de leden van het managementteam en is inmiddels elf jaar werkzaam bij de Maasdijkse exporteur na een lange carrière in de AGF bij onder meer Van Dijk Delft en The Greenery. Hoewel P. Solleveld meerdere exportmarkten bedient, staat Duitsland al jaren onbetwist op de eerste plek. "De Duitse gastronomie is onze grootste tak, maar we bedienen ook supermarktketens en groothandelsmarkten. Het verzorgen van mixpallets is onze kracht. We bieden onze klanten een totaalassortiment. Eén telefoontje en ze hoeven verder niemand te bellen."

"In de coronajaren kwam de afzet richting de Duitse gastronomie op zijn gat te liggen. Sommige, veelal kleinere, klanten zijn toen zelfs gestopt. Anderen hebben hun bedrijfsactiviteiten zelfs verbreed met het beleveren van onder meer ziekenhuizen en gevangenissen. Gelukkig namen de supermarktklanten in deze periode juist extra veel af. Toen bleek de waarde van de variëteit aan klanten."


Ode aan Piet Solleveld

Negen eigen vrachtwagens
Met voornamelijk eigen vrachtwagens rijdt P. Solleveld Export dagelijks naar tal van Duitse bestemmingen. "We hebben hubs in het Westland, Enschede en Venlo, waarbij we ook uit elke regio chauffeurs hebben. Bij de grens wordt er gewisseld door de dag- en nachtchauffeurs, waardoor de auto's die weer terug in Nederland komen, overdag weer de handel ophalen bij tal van bedrijven in Venlo, Breda en Barendrecht. Die handel komt 's middags binnen, waarna de mixpallets worden samengesteld en de producten zo goed als dagvers in de avond naar Duitsland gaan."

De Nederlandse producten staan volgens Annemieke in Duitsland nog altijd hoog aangeschreven. "Vorige week boden we voor het eerst Spaanse komkommers van onze eigen leverancier aan, maar klanten gaan dan, als de prijs het toelaat, toch het liefste nog even door met het Hollandse product. Vaak bieden we wel de producten in twee klasses aan, kortweg voor de kwaliteitskopers en prijskopers. Op de groothandelsmarkt kan je nu eenmaal iets makkelijker een product met een mankementje kwijt, dan bij een sterrenrestaurant."

Stijgende vraag Padron-pepers
Naast de Duitse markt voorziet de exporteur klanten in onder meer Oostenrijk, Denemarken, Portugal, Letland en Bonaire. Het voeren van een totaalassortiment en een goede service valt bij de klanten in de smaak, merkt Annemieke. "We hebben nog steeds nieuwe klanten die zich melden. Ze kunnen ook een paar doosjes van een product bestellen en als een klant een specifiek product zoekt wat we nog niet voeren, dan gaan we ernaar op zoek. Zo is de laatste jaren de vraag naar Padron-pepers vanuit met name Aziatische restaurants explosief gestegen. In volumes zijn de kasgroenten onze grootste productgroep, maar we voeren ook alle soorten exoten, fruit en vollegrondsgroenten. Zo is nu de vraag naar spruiten, knollen en kolen weer losgebarsten."

Alle leden van het commerciële team nemen zowel een deel van de inkoop als van de verkoop voor hun rekening. Zo is Annemieke onder meer verantwoordelijk voor de inkoop van het bio-assortiment. "Sommige handelsbedrijven hebben specifieke inkopers en verkopers, maar wij vinden de combinatie ideaal. Je kunt makkelijk elkaars werk overnemen en bovendien houd je een goede feeling met wat er in de markt gebeurt. Ik ben trots op wat we gezamenlijk bereikt hebben. De collegialiteit is groot, zo hebben we veel collega's die hier al 25 jaar of langer werken, maar ook de nodige jonge collega's en samen zetten we de schouders eronder."

Eigen merk
Van de importproducten wordt een aantal producten uit Spanje en Frankrijk rechtstreeks ingekocht, maar het overgrote deel wordt gekocht bij de Nederlandse importeurs. Voor de inkoop van Nederlandse producten richt P. Solleveld zich op de Nederlandse coöperaties. "Doordat we bij de meeste telersverenigingen en coöperaties klant zijn, hebben we in het geval van schaarste zodoende altijd wel product beschikbaar. Daarbij bieden we klanten ook de mogelijkheid om onder private label te verpakken. Voor trostomaten en paprika's voeren we ons eigen merk Natura van een vaste groep telers. Dat was echt het kindje van Piet. Zo'n eigen kwaliteitsmerk werkt goed, want klanten komen er echt op terug."

"Het Hollandse kasgroentenseizoen is dit jaar goed verlopen. We hadden te maken met een nat, donker voorjaar waardoor de prijzen best hoog waren. In de zomermaanden lagen de prijzen wel iets lager, maar dat is elk jaar wel het geval. Echte dumpprijzen hebben we dit jaar eigenlijk niet gezien. Inmiddels zitten we in het staartje van het Hollandse seizoen en start Spanje voorzichtig op. De Spaanse paprika's zijn erg duur. Het komkommerseizoen verloopt wat moeizamer. Met tomaten zitten we met het hele assortiment nog volop in de Hollandse handel", vertelt Annemieke. Marokkaanse en Turkse groenten voert het bedrijf nauwelijks. "Veel groothandelsklanten weten die weg veel beter dan wij."

Persoonlijk contact
"Met ons totaalassortiment zijn we onderscheidend in de markt. Volle pallets verkopen kan iedereen, maar er zijn niet zoveel bedrijven die een compleet assortiment voeren. Dat kost nu eenmaal veel tijd en energie. Niet voor niets hebben wij een groot en ervaren team in de loods werken", vertelt Annemieke. Hoewel het bedrijf zich georiënteerd heeft op de start van een webshop, heeft het toch besloten hier nog niet mee te starten. "In onze tak van sport met veel daghandel, blijven klanten hun voorkeur houden voor telefonisch en persoonlijk contact. Tegelijkertijd zie je wel dat er veel meer handel via WhatsApp wordt gevoerd, dus we gaan wel met onze tijd mee."

"Ook hebben we drie jaar terug een nieuw ERP-systeem van Profix geïmplementeerd, waardoor we veel meer data toepassen dan we voorheen deden. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Het bijhouden van nieuwe wetgeving op milieugebied, zoals op het gebied van verpakkingsmaterialen is best een uitdaging, maar ook daarvoor proberen we zoveel mogelijk een kennisbank te zijn voor onze klanten, zodat we ze zoveel mogelijk kunnen ontzorgen."

Voor meer informatie:
Annemieke Hendrix-Koot
P. Solleveld Export
Transportweg 45
2676 LM Maasdijk
Tel: +31 174 527415
[email protected]
www.solleveld.nl