Veel fruittelers hebben interesse om eventueel aan de slag te gaan met de teelt van Abate Fetel. De informatieavond over het nieuwe concept AbateNL, die afgelopen dinsdag plaatsvond in Wanroij, trok namelijk zo'n 75 geïnteresseerden. Duidelijk werd dat marktpartijen grote behoefte hebben aan Abate-peren. De uitdaging is vooral om een kwalitatief hoogwaardig product te kunnen afleveren én om voldoende bomen te kunnen produceren, schrijt NFO.
Het initiatief voor het AbateNL-concept is genomen door telers Mark van den Oever en Jan van Os. Deze laatst teelt al meerdere jaren Abate Fetel. Beide ondernemers zien kansen om de teelt van dit perenras breed uit te rollen in ons land, nu de productie in Italië terugloopt. Veel telers, maar ook boomkwekers, marktpartijen en andere geïnteresseerden waren benieuwd naar de plannen rondom AbateNL, zo bleek wel uit de overweldigde belangstelling voor de informatiebijeenkomst.
Mark van den Oever deelde tijdens de avond de precieze plannen rondom het concept. Al eerder was bekend dat telers hun eigen boomkweker en teeltwijze mogen kiezen. Wel wordt de afzet gezamenlijk georganiseerd. "Dat is cruciaal, om te voorkomen dat we tegen elkaar worden uitgespeeld. We zetten de peren in de markt onder de merknaam AbateNL", zei Van den Oever.
Een telersvereniging moet het kloppend hart worden van de AbateNL-organisatie. Het verkoopteam zal worden gedestilleerd uit deze vereniging. "Op die manier beperken we de overheadkosten. Ook kiezen we voor roulatie; ieder jaar nemen andere telers plaats in het verkoopteam. Daarnaast willen we zoveel mogelijk digitaal gaan organiseren, om de overhead zo beperkt mogelijk te houden en een zo hoog mogelijke opbrengstprijs te realiseren. Qua afzet hoeven we overigens niet zelf het wiel uit te vinden: we willen gaan samenwerken met de handel. Deze zitten immers al aan iedere verkooptafel in Europa. Daarnaast willen we boomkwekers koppelen aan ons concept."
Telers die willen meedoen, moeten minimaal drie hectare Abate aanplanten, eventueel verdeeld over meerdere jaren. Ook moeten zij 2000 euro per hectare inleggen en een afzetcontract ondertekenen. Handelaren die Abate-peren willen afnemen van AbateNL moeten 10.000 euro aan startkapitaal inleggen, boomkwekers die bomen willen gaan produceren 5.000 euro. Ook met de handel en met boomkwekers zullen contracten worden aangegaan. Naast Nederlandse telers kunnen ook Belgische en Duitse telers aanhaken.
Het streven van de initiatiefnemers is om binnen tien tot vijftien jaar duizend hectare Abate aan te planten in ons land en deze te vermarkten via het AbateNL-concept.
De afzet lijkt geen groot probleem te worden, zo bleek tijdens de avond. De peer is vooral gewild in Duitsland en Zuid-Europa. Een handelspartij die levert aan Duitse REWE-supermarkten gaf tijdens de bijeenkomst aan grote behoefte te hebben aan Abate-peren. "Door de teruglopende productie in Italië staan Duitse supermarkten te springen om extra aanbod. Als je een goede Abate weet te telen, verkoopt hij zichzelf. En Duitsers willen er ook goed voor betalen, maar de peer moet wel zijn zoals ze deze al vijftig jaar kennen uit Italië."
De teelt van Abate in Nederland kent nog wel wat uitdagingen, zo vertelden teler Jan van Os en adviseur Willem Kalle van Fruitconsult tijdens de bijeenkomst. Kalle gaf onder meer aan dat het houden van een goede groeibalans niet eenvoudig is, dat Abate gevoelig is voor ijzergebrek en nachtvorst en dat zwartvruchtrot, bacterievuur, Valsa-lanker, de perenbladvlo en Pear Decline voor problemen kunnen zorgen. "Het is een teelt waar je echt bovenop moet zitten."
Daarnaast kwam naar voren dat maar een kleine hoeveelheid gezond enthout voorhanden is, waardoor de beschikbaarheid van Abate-bomen in de eerste jaren beperkt zal zijn.
De avond eindige met een oproep aan telers om zich daadwerkelijk aan te sluiten bij AbateNL.
Bron: NFO