Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moldavië-serie - deel 11

"Onze droom is om een coöperatief model uit te bouwen naar het voorbeeld van BelOrta"

Hoewel Eco-Logistic nog steeds een handvol retailers met kersen, abrikozen, pruimen en druiven bedient in Wit-Rusland en Letland – de prijs is er stabiel en in bepaalde weken ook vrij hoog, zegt sales manager Gheorghe Chisalita –, gaat 70% van de volumes van deze Moldavische fruithandelaar naar West-Europa. "Dat is een bewuste keuze en bovendien is het transport naar Frankrijk, Nederland en Duitsland inmiddels 1.000 tot 2.000 euro goedkoper dan naar Wit-Rusland of Letland, waar in het seizoen nu algauw 5.000 euro voor wordt neergeteld."


Gheorghe Chisalita en Ciprian Topa, de managers van Eco-Logistic

De export van Eco-Logistic – de naam refereert enerzijds aan de waarde die de fruithandelaar aan het duurzaamheidsaspect hecht en anderzijds aan de logistieke activiteiten waarmee mede-eigenaar Ciprian Topa in een vroeger stadium zijn brood verdiende – telt ongeveer 3.000 ton per jaar, al wordt de komende jaren een verdubbeling van dat aantal verwacht. "Maar dit jaar zit het er niet in. De oogst van alle fruit is door slechte weersomstandigheden in verschillende teeltfasen met circa een derde gekrompen", aldus Gheorghe.

Van Wit-Rusland tot Frankrijk
Toen het bedrijf werd opgericht in 2017, lag de focus op export naar Wit-Rusland en Letland. In 2019 werden contacten gelegd in Roemenië, Polen en Duitsland en tijdens de pandemie kwamen daar ook Frankrijk en Nederland bij. Anno 2024 exporteert Eco-Logistic bijna driekwart van het fruit naar West-Europese landen. "Het kwaliteitsvolle product dat evenwel iets minder goed presenteert blijft in Oost-Europa", legt Gheorghe uit.


Pruimen van Eco-Logistic op de groothandelsmarkt van Rungis

In Frankrijk hebben de twee ondernemers via hun eigen distributiebedrijf, SAS Terra Moldova, dat de logistiek regelt en ervoor zorgt dat de producten voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van de Franse markt, een directe manier gevonden om de Franse markt snel en efficiënt te bedienen. Toch is Frankrijk niet de gemakkelijkste markt, zo stelt de sales manager.

"Er zijn veel restricties, bureaucratie is de Fransen niet vreemd en ze beschermen ook graag de eigen teelt. Maar door er samen te werken met een grote, lokale distributeur lukt het ons wel om er voet aan grond te krijgen. Best wat kilo's van onze pruimen worden op de groothandelsmarkt van Rungis onder het merk Vale Oh! en Terra Moldova verhandeld. Toch valt het niet te ontkennen dat het merk Moldavië het beter doet op de Belgische, Nederlandse en vooral Duitse markt. Duitsland was ook al langer bekend met onze pruimen, want voor ze het verse product ontdekten, gingen er al aanzienlijke volumes voor verwerking naartoe."

Van zodra Eco-Logistic de mogelijkheid heeft om in punnets te verpakken – de plannen liggen al op tafel – zal contact worden gezocht met de Duitse retail. "Inmiddels leveren we ook aan een grote Nederlandse importeur in kartons met ons merk Terra Moldova en in de nabije toekomst komt daar ook Vermar bij, een merknaam die meer premiumkwaliteit uitstraalt. Het is een mooi woord dat is afgeleid van de voornamen van onze beider echtgenotes: Veronica en Marina", vertelt Gheorghe.

Drukke herfstmaanden
Wat de logistiek naar de EU betreft, geeft de sales manager aan dat in de laatste drie maanden van het jaar opstoppingen aan de grens met Roemenië niet kunnen worden uitgesloten. "Dan worden veel pruimen en druiven geëxporteerd, naast graan uit Oekraïne op weg naar de haven van Constanza. Soms zie je er meer dan 500 trucks in de wachtrij. En hoewel auto's die vers fruit vervoeren voorzien zijn van een bordje waarop 'bederfelijke goederen' staat, is het soms aanschuiven. Begin september laden wij ongeveer drie trucks per week, begin oktober zijn er dat al tien en eind oktober meer dan vijftien. En we zijn natuurlijk niet de enige exporteur", geeft Gheorghe aan.

Analyses en kredieten
Eco-Logistic betrekt het fruit bij telers uit de buurt. Om een homogene partij te verkrijgen – een absoluut noodzakelijke voorwaarde voor export naar de EU – wordt zorgvuldig gesorteerd op kwaliteit en maatvoering, maar worden ook exhaustieve analyses uitgevoerd om binnen de lijnen van de fystosanitaire eisen van de doelmarkt te kleuren.

"Telers moeten mee in dat verhaal en wij helpen hen daarin. In maart en april stellen we kredieten ter beschikking zodat ze alle nodige inputs kunnen aanschaffen om uiteindelijk een product af te leveren dat voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Ook voor grotere investeringen bieden we financiële steun. Als een loyale leverancier zijn percelen wil opwaarderen met het aanleggen van een irrigatiesysteem – wat eigenlijk een no-brainer is in deze tijden van klimaatverandering – dan helpen wij graag. Het gaat dan om minstens 15 hectare. Voor minder heeft het weinig zin, want dan is de ROI simpelweg te laag."

BelOrta als model
De droom van Gheorghe is een coöperatief model uitbouwen. "Ik was eens op bezoek bij BelOrta en wat ik daar zag, heeft mij de ogen geopend. Ik heb alleen maar bewondering voor dergelijke organisaties. Echter, zoiets uit de grond stampen in een land waar de geesten na een halve eeuw communisme niet meteen openstaan voor samenwerkingsverbanden in een vrije marktcontext, zal een werk van lange adem worden. Daar zijn jonge telers voor nodig, terwijl velen al tegen de pensioenleeftijd aanlopen. Toch zal het lukken, want ik zie dat bepaalde telers steeds groter worden, maar niet groot genoeg om op eigen houtje een retailer in West-Europa te benaderen. Het bundelen van de krachten wordt dus een noodzaak, willen we succes hebben."

Naast het aanleggen van een eigen superintensieve pruimen- en druivengaard is Eco-Logistic de komende jaren dan ook van plan een groot pand te bouwen dat onderdak biedt aan koelruimtes en moderne sorteer- en verpakkingslijnen. Momenteel wordt daarvoor ruimte gehuurd en gebeuren sorteren en verpakken nog deels handmatig. "Maar omdat de eisen in de bestemmingsmarkten steeds strenger worden, zal sorteren op inwendige kwaliteit een must worden", besluit Gheorghe.

Voor meer informatie:
Gheorghe Chisalita (sales manager)
Eco-Logistic Group Ltd
str. Calea Orheiului, 107, of. 100
Chisinau – Moldavië
Mob: +373 68 178 725
[email protected]
https://ecologistic.md/

Reeds gepubliceerd in deze serie:
1. Inleiding 1: EU sluit Moldavië in de armen, ook bij AGF-handel
2. Inleiding 2: Tariefvrije AGF-export naar EU stimulans voor Moldavische exporteurs
3. Terra Vitis: "Op zoek naar de beste seedless druif voor ons klimaat"
4. PDG Fruct: "We willen een logistieke hub zijn voor steenfruittelers in de regio"
5. Velfruct: "Export van appelen en pruimen naar tien EU-landen en drie meer in het vizier"
6. Staragro: "Antony Blinken bedankt voor de heerlijke kersen op zijn recente staatsbezoek aan Moldavië"
7. Dor Fruct: "Voor kwaliteitspruimen krijg je in de maand november doorgaans een mooie prijs"
8. Moreller: Moldavische Kordia en Regina kersen naar België
9. Fruct Grup: Fruct Grup exporteert druiven en pruimen vooral naar grossiers
10. Ionex Trans: "Flowpacklijn voor druiven en steenfruit ideaal om retailers te beleveren"

Publicatiedatum: