Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kretenzische bananen een nicheproduct, maar slechts 10 dagen houdbaar

Bananen van de Spaanse Canarische Eilanden zijn niet de enige bananen die in Europa worden geteeld. Hoewel deze bananen ver van het Europese vasteland groeien, dicht bij de Atlantische kust van Afrika, worden er ook bananen geteeld in het Middellandse Zeegebied. Op het Griekse eiland Kreta groeien bananen met een kenmerkend klein formaat. De eerste bananenplanten op Kreta verschenen in 1930 in de tuin van een monnik genaamd Lukas in de regio Arvi. Het is niet duidelijk hoe de eerste planten daar terechtkwamen, maar een verhaal vertelt dat Kretenzische monniken ze enkele jaren eerder uit Egypte meebrachten. Tegenwoordig worden bananen voornamelijk geteeld in de regio Arvi, dat zijn naam heeft gegeven aan de Kretenzische banaan, maar ook in Malia, Sitia en Rethymno.

Bananenoogst momenteel in de lift
"De bananenoogst op Kreta zit momenteel in de lift", benadrukt Nikos Papadakis, eigenaar van Froutonplus, een lokaal bedrijf dat bananen teelt en verhandelt. "De bananenproductie op Kreta is jaarrond, maar de teelt neemt toe van half augustus tot begin november. Op dit moment bedraagt de wekelijkse oogst in Arvi ongeveer 25-30 ton, maar van november tot maart leveren de bananenboomgaarden niet minder dan 50 ton per week op. In sommige weken is zelfs 80 ton mogelijk. Papadakis, wiens bedrijf 2,5 ha bananenboomgaarden heeft, waarvan 0,18 ha in de kas en 0,3 ha biologisch.

Premium productprijzen
Naarmate het kouder wordt, stijgt de prijs die aan de Kretenzische bananentelers wordt betaald en die momenteel 1,30 €/kg bedraagt voor de eerste kwaliteitscategorie. Dit is al 0,15 euro hoger dan in dezelfde periode vorig seizoen. "Kretenzische bananen zijn een product voor buiten de koelkast, waarvan de consumptie minder gunstig is bij hoge temperaturen. Daarom zijn hun prijzen hoger tijdens de koudere maanden. Kretenzische bananen zijn duurder dan geïmporteerde. Ons bedrijf houdt zich ook bezig met de import van bananen, slaat ze op in rijpingskamers en de eerste partijen van hoge kwaliteit worden aan onze leveranciers betaald voor 1,20/kg," zegt de Kretenzische ondernemer.

Kretenzische bananen zijn een exotisch, uitzonderlijk fruit voor nichemarkten die hun handelaren premiumprijzen opleveren. Op dit moment bedraagt de retailprijs voor Kretenzische bananen in Griekenland 3,50 euro/kg, terwijl de retailprijzen voor geïmporteerde bananen schommelen tussen 1,90 en 2,10 euro. Om hoge prijzen te kunnen krijgen, zijn echter strikte tijdschema's en een goed beheer absoluut noodzakelijk. Papadakis: "Kretenzische bananen zijn een volledig natuurlijk product, dat geen chemische conserveringsmethoden na de oogst aanvaardt. Daarom is hun kwaliteit uiterst delicaat en kunnen ze tot slechts 10 dagen na de oogst worden bewaard. Voor de export is onmiddellijke verzending essentieel. Bij verzending per boot mag de reis niet langer dan vier dagen duren."

Voor meer informatie:
Nikos Papadakis
Froutonplus
Tel.: +30 694 732 6110
[email protected]
https://froutonplus.gr/

Publicatiedatum: