Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pyrgetos Kiwi

"Minder Griekse kiwi's boven maat 30"

Op 15 oktober ging het nieuwe Griekse kiwi-oogstseizoen officieel van start. Volgens Thanasis Eythymiou, voorzitter van de O.P. Pyrgetos Kiwi, "wordt voor het hele land een iets hogere oogst voorspeld dan vorig seizoen. Het zal ongeveer 10% hoger zijn en dit is te danken aan de constante uitbreiding van de teelt in de afgelopen jaren."

Er zullen dit seizoen ook meer kiwi's worden geoogst in het gebied Pyrgetos, maar zoals Thanasis Eythymiou benadrukt: "Dit volume is lager dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. De reden hiervoor is de klimaatverandering die warmere winters met minder koude uren met zich meebrengt. Daardoor is het aantal vruchten kleiner dan normaal. We schatten onze opbrengst op 25 ton per ha."

Wat de grootte van de vruchten betreft, schat de voorzitter van de Griekse O.P. dat het zeker is dat dit seizoen minder vruchten van groot kaliber zal brengen: "Vorig seizoen waren er veel vruchten van maat 23-27. Dit jaar lijkt het er echter op dat het aantal vruchten in deze categorieën zal afnemen en dat de meeste kiwi's tot de maten 30, 33 en 36 zal behoren. Dit is opnieuw te wijten aan de warme afgelopen winter en tegen al onze inspanningen in om te zorgen voor een grotere maat. In deze context schommelt de prijs voor telers rond de 1,05-1,10 euro/kg."

Geen haast met oogsten
O.P. Pyrgetos Kiwi bestaat uit 45 Hayward telers en heeft zijn eigen pakstations. Volgens Eythymiou hebben de vruchten van de O.P.-leden nog enkele dagen nodig om klaar te zijn voor de oogst. "Naast de officiële begindatum van de oogst is het noodzakelijk dat de kiwi's 6,2° Brix hebben bereikt. Onze Hayward kiwi's zullen op 1 november klaar zijn voor de oogst. We hebben geen haast om met de oogst te beginnen. We willen onze klanten de beste kwaliteit leveren. Bovendien heeft de inflatie in heel Europa de vraag bevroren en zijn er genoeg kiwi's uit Nieuw-Zeeland en Chili op de markt. Het lijkt erop dat de voorraden van Zespri in week 48 op zullen zijn," zegt de Griekse coöperatiedirecteur.

Er is meer vraag van de andere kant van de Atlantische Oceaan, maar Eythymiou is voorzichtig: "Er is inderdaad meer vraag van de Amerikaanse importeurs, maar we maken ons zorgen over de recente stakingen van havenarbeiders in alle havens aan de oostkust en het extreem gepolariseerde politieke klimaat voor de verkiezingen. We ontvangen goede aanvragen, maar we zijn liever voorzichtig in onze deals om verliezen door turbulente omstandigheden te vermijden."

O.P. Pyrgetos Kiwi heeft onlangs zijn laatste nieuwe kiwiplantage in gebruik genomen. Volgens de voorzitter hebben de telers in het gebied een deel van de talrijke ha herbeplant die volledig waren verwoest door de overstromingen als gevolg van de zware storm van september 2023. "Er zijn echter telers in Pyrgetos die het zich niet kunnen veroorloven om nieuwe boomgaarden aan te leggen," besluit Eythymiou.

Voor meer informatie:
Thanasis Eythymiou
Pyrgetos Kiwi
Tel: +30 24950 42946
[email protected]
https://pyrgetoskiwi.com

Publicatiedatum: