Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe de Rode Zee-crisis het lot van het citrusseizoen in Egypte snel veranderde

Het Egyptische citrusseizoen 2023-2024 begon positief en vol goede moed. De oogst was beter verdeeld qua maten vergeleken met het vorige seizoen, waarin de vruchten te klein waren. De volumes zijn toegenomen en gunstige klimaatomstandigheden gaven Egypte een voorsprong op de concurrentie. Alles leek op een goed seizoen te wijzen. Echter, de situatie veranderde snel, in slechts een paar dagen tijd: er brak oorlog uit in het Midden-Oosten, wat leidde tot de Rode Zee-crisis die heel 2024 voortduurde. Deze crisis maakte het citrusseizoen "gewoon onrendabel", aldus de Egyptische exporteur Amgad Nessem.

Verrassende gast aan het begin van het seizoen
Amgad Nessem is exportmanager bij El Teriak Farms, een bedrijf dat citrus en ander fruit produceert en exporteert. Hij vertelt hoe hij het seizoen heeft ervaren: "De vooruitzichten voor het seizoen waren veelbelovend, omdat we eindelijk verlost waren van het probleem van de kleine maten, dat ons vorig seizoen zwaar benadeelde. Maar de sfeer veranderde heel snel aan het einde van 2023 toen de oorlog zich als een lopend vuurtje verspreidde in de regio. Wat er daarna gebeurde, is welbekend. In december kondigde Maersk de opschorting van zijn Rode Zee-routes aan, gevolgd door 13 andere rederijen. We waren lam gelegd, in afwachting van een snelle hervatting van de scheepvaart. Maar tegen januari 2024 was de sector in paniek en chaos. Hoe dichter we bij juni kwamen, het begin van de komst van fruitvliegen en het einde van de export, hoe meer we ons erbij neerlegden dat het seizoen voorbij was. Tegen het einde van het seizoen werden Egyptische sinaasappels geëxporteerd tegen dezelfde prijs als op de lokale markt."

Egypte afgesneden van helft van wereldmarkt, overaanbod in Europa
De Rode Zee scheidt Egypte van meer dan de helft van zijn markten voor citrus, waaronder Saoedi-Arabië (en bij uitbreiding de Golfmarkten), de derde grootste markt voor Egyptische sinaasappelen na Rusland en Nederland, en andere markten in Azië zoals India, Bangladesh, China, Maleisië en Hongkong. Nessem: "In termen van volume zijn deze markten samen goed voor meer dan de helft van de Egyptische export, dat wil zeggen meer dan 800.000 ton voor sinaasappelen alleen al als we de cijfers van vorig seizoen nemen, rekening houdend met het feit dat de volumes dit seizoen met minstens 25% zijn gestegen. Het effect op exporteurs die gespecialiseerd zijn in deze markten is duidelijk, maar het effect op de sector als geheel heeft zich snel verspreid."

"Het betekent dat alle exporteurs moesten terugvallen op beperkte markten zoals Europa, die dergelijke volumes niet kunnen absorberen. Bij El Teriak Farms exporteren we uitsluitend naar Europa, maar we werden al in februari door deze crisis getroffen toen de daling van de vraag gevolgen had voor onze programma's. We hebben het geluk dat we kunnen samenwerken met onze klanten. We hebben het geluk om met serieuze, respectabele klanten te werken en we exporteren uitsluitend op contractbasis, maar we hebben onze prijzen zien dalen en de betalingsvoorwaarden zijn moeilijker geworden."

De scheepvaartlijnen tussen Egypte en Azië, via de Rode Zee, zijn onveilig geworden voor de meeste schepen en werden vanaf december snel opgeschort, en de alternatieve lijnen maken de lange omweg van het continent via Kaap de Goede Hoop. Nessem: "Qua transittijden betekent dit een verdubbeling, van gemiddeld 28 dagen naar meer dan 60 dagen. Ook de transportkosten zijn verdubbeld. Het moet gezegd worden dat rederijen optimaal hebben geprofiteerd van de situatie. Zoals we allemaal weten zijn niet alle rederijen het doelwit van de aanvallen in de Rode Zee. Nieuwe Aziatische maatschappijen vervingen de traditionele al in maart, maar ze bleven zeldzaam en verhoogden hun prijzen overdreven."

De export naar Saoedi-Arabië en de Golfstaten aan de overkant van de Rode Zee bleef op peil met de veerboot, maar hun prijs steeg ook als gevolg van de explosieve toename van de vraag en steeg volgens Nessem van USD 2.000 naar USD 6.000. Hoewel de Golfmarkt aantrekkelijk is door het absorberen van grote volumes, legt het een hard handels- en betalingsregime op aan Egyptische exporteurs, en de Rode Zee-crisis heeft deze omstandigheden alleen maar verergerd: export onder commissie, die Europa dit seizoen imiteerde nadat de crisis uitbrak.

Trage vraag, dalende prijzen en langere betalingstermijnen
Nessem legt uit: "Om redenen die mij ontgaan, of laten we zeggen om culturele redenen, leggen Saoedische importeurs Egypte een op commissie gebaseerd verkoopsysteem op. Het is erg nadelig omdat het ondoorzichtig is en er geen manier is om de verkochte volumes te controleren. Dit systeem wordt alleen aan Egyptische exporteurs opgelegd, in tegenstelling tot Polen dat appels naar Saoedi-Arabië exporteert of Zuid-Afrika dat citrus op contractbasis exporteert. We hebben onze Egyptische collega's altijd opgeroepen om te beginnen met de overgang uit dit grijze gebied en om deze betalingsmethode, die de hele Egyptische sector en economie benadeelt, te verwerpen."

"Dit seizoen, als gevolg van de crisis in de Rode Zee, realiseerden Europese importeurs, geconfronteerd met een overvloedig aanbod, zich heel snel dat ze deze handelsmethode konden opleggen aan Egyptische exporteurs, al vanaf februari," voegt de exporteur toe. "In Nederland bijvoorbeeld, schat ik dat deze manier van betalen dit seizoen met minstens 40% is toegenomen in de citrussector. Zoals ik al zei, hebben wij bij El Teriak het geluk dat we met respectabele klanten werken, maar we hebben indirect te lijden gehad onder de gevolgen van het overaanbod. Onze normale betalingstermijnen zijn van 80%-20% naar 50%-50% gegaan. De prijzen zijn gemiddeld met 25% gedaald."

De crisis werd verzacht door omgevingsfactoren
Gelukkig viel de Rode Zee-crisis samen met andere verzachtende omstandigheden. Ten eerste werden de concurrenten van Egypte, met name in Spanje, hard getroffen door de klimaatverandering. Nessem: "Vanaf het begin van het jaar reageerden we op de crisis door op zoek te gaan naar nieuwe markten en we werden geholpen door het gebrek aan aanbod van Navel- en Valencia-sinaasappelen uit Spanje en andere concurrerende landen. We vonden indirecte vraag in verschillende delen van de wereld, waaronder Canada, Argentinië en Brazilië. Ook in Europa vonden we afzetmarkten in Georgië, Letland en Litouwen. We ontvingen ook enkele bestellingen uit Afrikaanse landen. Laten we zeggen dat we alleen het seizoen hebben kunnen redden, zonder winst te maken, maar het zou veel erger zijn geweest als de gebruikelijke Spaanse productie er was geweest."

De crisis viel ook samen met een valutahervorming in Egypte. De regering heeft de wisselkoers van het Egyptische pond ten opzichte van de dollar geliberaliseerd, wat heeft geleid tot een devaluatie van de lokale munt. Nessem legt uit: "Dit verhoogt onze kosten aanzienlijk, maar het werkt ook andersom. Over het algemeen kost het tijd om ons aan te passen aan de effecten van de hervorming, maar het brengt ook veel stabiliteit in de economie en betekent dat we niet meer afhankelijk zijn van de zwarte markt voor de levering van dollars zoals voorheen. Maart was een moeilijke maand, maar vanaf april begonnen we de effecten van deze stabiliteit te voelen."

"De Rode Zee-crisis zal noch politiek noch vreedzaam worden opgelost"
Veel Egyptische exporteurs hoopten op een snelle oplossing voor de crisis in de Rode Zee, maar het blijkt dat de crisis van blijvende aard is. Nessem maakt zich geen illusies: "Helaas zal de Rode Zee-crisis niet politiek of vreedzaam worden opgelost. We hebben gezien hoe de grote wereldmachten probeerden een einde te maken aan de opschorting van de scheepvaartlijnen, voordat ze zich rustig terugtrokken. De Rode Zee-crisis is slechts één facet van de oorlog die het Midden-Oosten boven het hoofd hangt, en het onvermijdelijke zal uiteindelijk gebeuren. In het ergste geval betekent dit dat de handel wordt stilgelegd. In de tussentijd passen we ons aan en bouwen we voort op de sterke punten van de Egyptische citrussector, met name de klimaatfactor, die in ons voordeel werkt."

Wat kunnen we volgend seizoen verwachten? "Als we optimistisch zijn, is de crisis in de Rode Zee er nog steeds, wat betekent dat de situatie niet verslechterd is," antwoordt Nessem nuchter. "Wat citrus betreft, zullen we noodzakelijkerwijs een daling van de Egyptische volumes nodig hebben, evenals veel werk om nieuwe markten te ontwikkelen. Er is nog steeds potentieel in markten die nog niet volledig ontwikkeld zijn, zoals Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Europese landen zoals Polen."

Opmerking: Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 3 oktober 2024 in het Primeur magazine in het Engels en Spaans ter gelegenheid van Fruit Attraction 2024. Sinds dit artikel voor het eerst werd gepubliceerd, hebben officiële statistieken van Egypte een daling van de export naar Aziatische landen, een stijging van de wereldwijde export in volume en een daling van de wereldwijde export in waarde per ton.

Voor meer informatie
Amgad Nessem
El Teriak Farms
Tel: +201 207 976 920
[email protected]
www.elteriakfarms.com