Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rudy Pasgang, vzw Brussels Grondwitloof

"Populariteit grondwitloof in de lift door herwaardering van lokaal"

Tholen - Zondag 20 oktober is op het teeltbedrijf van Jos Nijs in Gelrode (Aarschot) officieel het grondwitloofseizoen afgetrapt. Deze dag, georganiseerd door vzw Brussels Grondwitloof, waren onder meer burgemeester van Aarschot, Gwendolyn Rutten, en Tom Dehaene, gedeputeerde landbouw van Vlaams-Brabant aanwezig om het Vlaamse seizoensgroente bij uitstek in de kijker te zetten. "We zien dat er een herwaardering plaatsvindt voor lokaal product, waarbij grondwitloof de voortrekker is. Dat was gisteren goed zichtbaar in de opkomst", vertelt Rudy Pasgang, voorzitter van vzw Brussels Grondwitloof.

In de ochtend was hierbij het officiële gedeelte en na de middag had het geïnteresseerde publiek de mogelijkheid een kijkje te nemen op het teeltbedrijf van Jos. "Een hele mooie dag", zo beschrijft Rudy het. "Elk jaar kijken we naar geïnteresseerde bedrijven die hun deuren open willen zetten voor de opening. Dit proberen we altijd zo veel mogelijk te rouleren in de regio en dit jaar waren we zeer blij dat we bij een jonge teler als Jos het grondwitloof weer in de kijker konden zetten."

Rudy ziet dan ook dat de vraag naar grondwitloof weer in de lift zit. "Het is altijd een prachtig moment als we dit seizoen weer af kunnen trappen. Je ziet dat iedereen er met smart op zit te wachten, maar we zien sowieso een kentering ontstaan. Mensen zijn bewuster in wat ze eten en kijken steeds meer naar seizoenen en lokaal, waarbij grondwitloof dus een voortrekker is. Dat zagen we gisteren in het enthousiasme van de mensen terug. Niet alleen ouderen, maar ook veel jongeren besloten langs te komen en de arbeid die achter deze groenten zit te ontdekken."

Hij is ook enthousiast over het nieuwe seizoen. "Het seizoen zal wel iets later starten door de moeilijke zaai-omstandigheden met het natte weer. Daardoor is iedereen wat later kunnen beginnen, maar ik hoor van de telers die al bezig zijn dat de kwaliteit zeer goed is. Het gewicht is dan wel weer aan de lage kant, maar dat komt door de kortere groei met een late zaai. Dat is de natuur en daar doe je niets tegen. Over de verkoop zullen weinig telers te klagen hebben, denk ik."

Met de herwaardering van het product kijkt vzw Brussels Grondwitloof bovendien naar manieren om ook de teelt weer interessant te maken. "Het is een moeilijk ambacht om onder de knie te krijgen, waardoor we ook zien dat een groot deel van de telers van een oudere leeftijd zijn. We willen hierin jongeren graag enthousiasmeren om er ook mee te starten, waardoor we weer van plan zijn een cursus op te zetten. Vorig jaar hebben we dit ook gedaan en dat was een succes. Hierbij hadden we zelfs cursisten vanuit Nederland. Wanneer we genoeg deelnemers hebben, zullen we daarom zeker dit jaar weer starten, zodat deze vak nooit verloren gaat."

Voor meer informatie:
Rudy Pasgang
vzw Brussels Grondwitloof
[email protected]
www.grondwitloof.be