Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ton Bouw, The Greenery:

"Virussen en weersveranderingen maken Spaanse vruchtgroententelers stuk voorzichtiger"

Tholen - "Spaanse telers zijn een stuk voorzichtiger en afwachtend geworden. Klimaatverandering zorgt voor onverwachte grote veranderingen in weersomstandigheden die flinke impact op de teelt en daarmee de beschikbaarheid kunnen hebben. Tevens leiden nieuwe virussen en ziektes tot problemen in de productie en tot aanpassingen in de teelt, die eerder niet bestonden of minder impact hadden. Al met al wordt het steeds lastiger om vaste afspraken te maken met telers in Spanje, omdat de onzekerheid en daarmee de risico's steeds groter worden voor telers om een goede voorspelling van hun productie te maken", constateert Ton Bouw, Manager Import en Bijkoop bij The Greenery. Hij geeft in dit artikel zijn vooruitblik op de marktsituatie van de vijf grote Spaanse vruchtgroenten.

Aubergines: Minder geplant dan vorig jaar
"Over het algemeen zijn er in Spanje wat minder aubergines geplant dan vorig jaar. Telers hebben ervoor gekozen om iets later te planten en daardoor is de productie ook beperkt geweest de eerste paar weken van het seizoen. Deze beperkte beschikbaarheid viel samen met teruglopende productie in Nederland, waardoor vraag en prijzen goed waren tijdens start seizoen. Momenteel zijn de producties in volle gang. De prijzen liggen inmiddels op een laag niveau, maar met het spoedig einde van de teelt in Nederland zal de situatie naar verwachting normaliseren."

Courgettes: Meer volume verwacht in tweede seizoenshelft
"De eerste helft van het seizoen worden er minder courgettes verwacht, pas vanaf de tweede helft van het seizoen verwachten we meer volume. Telers kiezen er steeds vaker voor om wat later aan te planten, omdat ze erg bang zijn voor virussen die makkelijker gedijen tijdens hoge temperaturen in augustus en de teelt flink kunnen aantasten De laatste jaren zijn er wel meer variƫteiten op de markt gekomen die bestand zijn tegen het New Delhi-virus, maar een oplossing voor de problemen met luis en witte vlieg tijdens warme periodes is lastiger."

"De kou en nattigheid in september in diverse delen van Europa heeft er tevens voor gezorgd dat er flink minder productie was aldaar en dit samen met beperkte productie in Spanje zorgt dit tot de dag van vandaag voor hoge prijzen. Ook nu zorgt extreem weer in onder meer Italiƫ mogelijk weer voor extra vraag in Spanje en dus is de verwachting dat we de komende periode weinig verandering gaan zien in de marktsituatie", aldus Ton.

Paprika: Komende weken schakelen meer klanten over op Spanje
"Ook in de paprika teelt is de tendens om iets later te planten en ook hier is de reden dat men bang is voor ziektes, hier is het met name trips dat sinds enkele jaren voor angst in de teelt zorgt", aldus de importmanager. "Het paprika-areaal is min of meer gelijk gebleven. Sinds
enkele weken is de aanvoer gestart met over het algemeen kwalitatief minder goed houdbare paprika en voor het overgrote deel fijnere paprika. Binnen nu en een paar weken zal het volume gaan toenemen en zullen de paprika's ook telkens wat grover qua sortering worden en naarmate de nachten wat koeler worden, zullen de paprika's ook qua houdbaarheid verbeteren. De verwachting is dan ook dat steeds meer klanten de komende weken de overstap gaan maken van Nederlandse naar Spaanse paprika's."

Tomaten: Angst voor ToBRFV
"De meeste tomatentelers hebben dit jaar later geplant in Spanje, terwijl Marokko juist eerder op de markt is. Ook hier heerst de angst voor het ToBRFV-virus, dat nog steeds schade veroorzaakt. Het areaal Spaanse tomaten is ook dit jaar gedaald, mede door angst voor het virus. In beide landen zijn wel aardig wat teelten geplant met virusresistente rassen", vervolgt Bouw. "Wat er echter ook speelt in Spanje, zijn de slechte prijzen van vorig jaar waardoor de rentabiliteit terugloopt. Die rentabiliteit stond al onder druk vanwege de toenemende arbeidskosten. In Marokko zien we dat er steeds vaker voor babypruimtomaten gekozen wordt in plaats van cherrytomaten omdat er meer resistente rassen in dit segment zijn, alsook de toenemende vraag naar babypruimtomaten."

Komkommer: Vraag nog matig door overlap met Nederland
"Er zijn dit jaar wat meer komkommers geplant dan vorig jaar. Ook hier was de kwaliteit bij de start minder goed en minder lang houdbaar. De kwaliteit is momenteel al een stuk verbeterd. De vraag en de prijzen voor Spaanse komkommers is nog matig aangezien er nog een overlap is met de Nederlandse komkommers."

Voor meer informatie
Ton Bouw
The Greenery
Mob: +31 612 607 951
[email protected]
www.thegreenery.com