Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AGF-sector hard getroffen, mede door slecht waterbeheer

Overstromingen op Sicilië

Op Siciliƫ zijn de weersomstandigheden gedurende het grootste deel van 2023 en in januari van dit jaar ongewoon geweest. Een onmiddellijk gevolg was een overproductie van tuinbouwgewassen en daling van de prijzen. Pas in februari van dit jaar normaliseerde de afzet en de markt.

Ondergelopen tunnels in Licata, afgelopen zaterdag 19 oktober 2024

En na maandenlange droogte en hitte viel het water op zaterdag 19 oktober met bakken uit de hemel. Hele dorpen en velden kwamen onder water te staan. Zo ook de streek rond Licata, in de provincie Agrigento, waar zich veel kassen bevinden. "De overstroming van de rivier de Salso veroorzaakte grote schade in Licata", meldt teler Giovanni Chianta. "Veel percelen staan onder water en de groenten zijn niet meer te redden. We vragen dat de getroffen teeltbedrijven snel worden gecompenseerd."

In de streekpers wordt gemeld dat de burgemeester van Licata zelf, Angelo Balsamo, samen met vrijwilligers en gemeentemedewerkers aan de slag was om de modder te scheppen op de plaatselijke groente- en fruitmarkt en in het treinstation. Hele percelen paprika's, aubergines en courgettes, die klaar waren om geoogst te worden, zijn volledig verwoest. De vruchtbare vlakte van Licata veranderde in een paar uur tijd in een meer. De schade wordt op miljoenen euro's geraamd.

Naast de noodmaatregelen zijn nu ook langetermijnmaatregelen nodig, omdat de problemen structureel zijn. Al in 1976, na een lange periode van droogte, werd Licata getroffen door enorme overstromingsschade. "In deze lange periode van 48 jaar", zegt Chianta, "hebben de telers in de streek om de zoveel jaar schade geleden doordat het water van half Siciliƫ, inclusief dat van de dammen, naar het stroomgebied van de Salso werd omgeleid om direct in zee te worden geloosd in plaats van te worden opgevangen in waterbekkens. Maar in perioden van droogte hebben ze nooit irrigatiewater ontvangen, van geen enkel stuwmeer. Er is een reactie nodig om het probleem structureel aan te pakken en om het gebied veilig te maken."

Overstromingen als gevolg van hevige regenval geconcentreerd in een paar uur zijn gebeurtenissen die moeilijk te voorkomen zijn, maar de gevolgen ervan zouden beter beheerd kunnen en moeten worden, voor de veiligheid van de mensen en het voortbestaan van de bedrijven. Want terwijl er al maanden over droogte wordt gesproken, heeft niemand stappen ondernomen om de stuwmeren en waterlopen schoon te maken. De overstroming van de voorbije dagen is dus deels te wijten aan slecht onderhouden rivierbeddingen.

Nog geen maand geleden bleek bovendien uit een interview met meteoroloog Luigi Pasotti dat het gemiddelde vochtigheidsniveau van de Siciliaanse bodem tussen oktober 2023 en mei 2024 lager was dan de niveaus die in de voorgaande 30 jaar werden geregistreerd. "Bovendien draagt deze situatie bij aan het verlies van voedingsstoffen in de bodem, ook een probleem waarmee groente- en fruittelers te maken zullen krijgen."

Publicatiedatum: