Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Komend aardbeienseizoen verwachten we een marktaandeel van 15% in Spanje"

De zachtfruitsector in Huelva blijft zich ontwikkelen, op zoek naar productiviteit en kwaliteit in een steeds uitdagender wordende klimaatomgeving, die het noodzakelijk maakt om efficiënter om te gaan met water. Bovendien moet er gezocht worden naar teeltkalenders die voldoen aan de behoeften van respectievelijk telers en consumenten. Zachtfruitveredelaar Planasa probeert met haar genetica te reageren op de uitdagingen die zich seizoen na seizoen stellen.

Aandeel van 15%
"We ramen voor volgend seizoen een marktaandeel van meer dan 15% in Spanje te bereiken", vertelt Julián Rioja, sales manager voor Spanje, Portugal en Afrika. "Ons doel is samen met de telers te groeien en hen technische ondersteuning te bieden tijdens het hele teeltproces, zodat ze de maximale opbrengst en de beste kwaliteit uit onze rassen kunnen halen."

Het was vorig seizoen het tweede jaar dat twee recente rassen, RedSayra® en RedSamantha®, op de markt werden gebracht. RedSayra is een vroeg en robuust ras dat de hele teeltcyclus een hoge productiviteit aanhoudt, terwijl RedSamantha zich vooral onderscheidt door zijn uitstekende kwaliteit. De oogst begint eind januari.

"We zijn erg tevreden om te zien hoe RedSayra in zo'n korte tijd een belangrijk ras in Huelva is geworden. Het was het afgelopen seizoen een van de meest aangeplante rassen. Bovendien valt het in de smaak bij de Europese supermarktketens", aldus Rioja.

In de afgelopen seizoenen lijken er enkele problemen met aardbeiplanten op te duiken in de kwekerijen in het noorden van Spanje. Hoe kan Planasa bijdragen aan een deel van de oplossing?
"Elk seizoen is anders en dat zie je ook nu weer. Met de klimaatverandering en het gebrek aan toegelaten grondontsmettingsmiddelen zijn het voor niemand gemakkelijke jaren geweest", zegt Julián Rioja. "Het is onze plicht als veredelaars om variëteiten te ontwikkelen die in staat zijn om te reageren op de moeilijkheden of veranderende weersomstandigheden die zich elk seizoen voordoen."

"Momenteel is het ons doel om rassen te veredelen die zo weinig mogelijk water nodig hebben, gezien het watertekort waarmee de sector de afgelopen seizoenen te kampen had. Ook in onze kwekerij zijn we er vorig seizoen dankzij nieuwe technologieën in geslaagd om het water- en meststoffenverbruik met bijna 30% te verminderen."

"En we zijn er trots op dat ons werk vruchten afwerpt. Het bewijs hiervan is dat RedSayra volgens een recent rapport van het onderzoeksinstituut Ifapa, dat elk seizoen aardbeienrassen analyseert, een opmerkelijk lage behoefte aan irrigatie vertoonde. Het had 9% minder water nodig dan het gemiddelde in vergelijking met de vijftien onderzochte rassen van andere veredelingsprogramma's", aldus Julián Rioja.

Wat zijn de belangrijkste genetische uitdagingen voor Spaanse aardbeien?
"We werken momenteel aan verschillende onderzoekslijnen. Een van de belangrijkste is gericht op het ontwikkelen van rassen met een rustiek karakter, die tolerant zijn voor de belangrijkste bodemziekten", legt de sales manager uit.

"Daarnaast blijven enkele factoren heel belangrijk, zoals productiviteit, oogstgemak en natuurlijk kwaliteit. Het is een complexe taak die nooit stopt, omdat verschillende factoren voortdurend veranderen. Maar bij Planasa zijn we meer dan tevreden met de rassen die we hebben en die nog in de pijplijn zitten, niet alleen wat aardbei betreft, maar ook voor blauwe bessen, bramen en frambozen."

Voor meer informatie:
Planasa
www.planasa.com