Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alborán (Spanje)

"Er zullen dit jaar promoties nodig zijn voor de Peruaanse Kent mango's"

Begin oktober is voor de mango's het Peru-seizoen begonnen. De Europese importeurs wachten nu op de aankomst van de eerste containers om een vervolg te kunnen breien aan de import van mango's uit andere Latijns-Amerikaanse landen.

"Vorige week ontvingen we drie containers uit Colombia en deze week laden we Ecuadoraanse mango's uit, Over een paar weken is het dan de beurt aan een van de belangrijkste mango's op de Europese markt: mango's uit Peru", zegt Antonio Méndez van het bedrijf Alborán uit de Spaanse provincie Málaga.

"Het klopt dat er nog steeds Braziliaanse Palmer mango's beschikbaar zijn, maar die hebben niet onze voorkeur, omdat ze een heel andere dynamiek hebben dan de Peruaanse Kent mango's. Palmer heeft veel vezels, Kent is daarentegen veel zachter. Die doet het heel goed in West-Europa, ook in luchtprogramma's. Het Peruaanse seizoen is heel belangrijk voor ons", benadrukt hij.

"Dit jaar zijn de luchtvrachtprijzen duurder geworden door de grote blauwe bessenoogst en Peru, die bovendien erg vroeg in het seizoen op de markt zijn gekomen. Ook de mango-oogst zal veel groter en vroeger zijn dan vorig seizoen, wat de Verenigde Staten ertoe heeft gebracht hun import nu al op te starten, terwijl ze dat normaal rond half november doen."

"Omdat we grotere volumes verwachten, zullen we de retail in Europa moeten activeren om de vraag naar mango's aan te zwengelen met promoties. Anders zou het wel eens een gecompliceerd jaar kunnen worden voor de hele keten, des te meer in een seizoen dat bijna een half jaar duurt, van oktober tot maart/april."

Peruaans aandeel op Europese markt is 70%
Alborán is een bedrijf dat onlangs is opgericht door drie partners, Álvaro, Borja en Antonio, die elk al veel ervaring hebben opgedaan met de import van fruit uit Latijns-Amerika. Ze vertegenwoordigen en ondersteunen telers in verschillende landen met commercieel advies, zodat ze een brug slaan tussen exporteurs en importeurs in Europa, Azië en Noord-Amerika.

"We richten ons op tropisch en exotisch fruit", vervolgt Antonio. "Mango's en avocado's zijn de belangrijkste fruitsoorten in ons portfolio, maar we werken ook met limes uit Mexico, passiefruit uit Peru, cassave en bakbananen uit Guatemala en ananas uit Afrika. Het doel is om de markt jaarrond te voorzien van deze tropische producten, zoals al het geval is met mango en avocado."

"Hoewel er ook in Spanje avocadoteelt is, is die niet toereikend om de Europese markt te voorzien. Import is nodig, vooral vanuit Peru. Maar omdat Spanje fruit van zeer hoge kwaliteit, met een lage CO2-voetafdruk en zeer goed fytosanitair beheer kan leveren, richt de Spaanse avocado zich steeds meer op de biologische markt."

"Spanje, maar ook Marokko en Israël, andere teeltlanden in het Middellandse Zeegebied, telen fruit van zeer goede kwaliteit. Maar als het gaat om volumes, valt niet te ontkennen dat Peru een krachtpatser is. Het land levert op zijn eentje 70% van alle avocado's op de Europese markt in het tegenseizoen."

Voor meer informatie:
Antonio Méndez
Alborán Produce Services
Málaga (Spanje)
Tel: +34 622 933 328
[email protected]

Publicatiedatum: