Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ProArándanos

Na langzame start bereikt Peruaanse blauwe bessenseizoen stilaan hoogtepunt

De Peruaanse blauwe bessensector blijft haar positie op de internationale markt versterken, maar volgens Luis Miguel Vegas, directeur van brancheorganisatie ProArándanos, is het seizoen langzamer van start gegaan dan gebruikelijk.

"Normaal gesproken hebben we in augustus al belangrijke volumes, maar dit jaar hebben veel teeltbedrijven vanwege El Niño in 2023 ervoor gekozen om later te snoeien, waardoor de oogst is vertraagd", legt hij uit. Ondertussen wordt er volop geoogst en het hoogtepunt van de export doet zich voor in september, oktober en november.


Luis Miguel Vegas op de voorbije Global Fresh Produce & Floral Show

De Verenigde Staten nemen ongeveer de helft van de Peruaanse blauwe bessen af, daarna volgen Europa met 30% en China met 10-15%. "We exporteren naar meer dan 30 landen", voegt de manager toe.

Peru heeft een gunstig klimaat voor de blauwe bessenteelt en zet in op voortdurende rasseninnovatie. Naast traditionele rassen zoals Ventura en Biloxi teelt Peru ook nieuwe rassen zoals Sekoya Pop en Eureka. "Deze variëteiten bieden een betere concurrentiepositie en helpen de consumptie te verhogen", merkt hij op.

Wat de prijzen betreft, wijst Vegas erop dat het seizoen bemoedigende tekenen laat zien. "Hoewel de prijzen nog niet het niveau van vorig jaar hebben bereikt, toen ze verdubbelden door het lagere aanbod als gevolg van El Niño, zijn ze tot nu toe op een goed niveau gebleven." Voor de komende maanden wordt een stabiele markt verwacht, hoewel het moeilijk te voorspellen is hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen wanneer het seizoen in november ten einde loopt.

ProArándanos blijft optimistisch over de toekomst van de sector. De strategie van Peru is er niet alleen op gericht om de export te vergroten, maar ook om de markten te diversifiëren en te voorkomen dat het aanbod wordt geconcentreerd in slechts een paar commerciële vensters. "We moeten ervoor zorgen dat ons product op verschillende momenten in het jaar beschikbaar is, zodat we niet één markt bedienen", besluit Vegas.

Voor meer informatie:
Luis Miguel Vegas (directeur)
ProArándanos
Tel: +51 944 000 399
[email protected]
https://proarandanos.org.pe/

Publicatiedatum: