Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fransen breiden areaal aardbeien uit

In Frankrijk loopt het aardbeienseizoen ondertussen ten einde. "We zijn de laatste Charlotte aardbeien aan het oogsten, maar vervolgens komen er in de laatste twee maanden van het jaar weinig volumes op de markt", zegt Emeline Vanespen, directeur van Fraises et Framboises de France. "Toch hebben we geen enkele moeite om de aardbeien in november en december af te zetten. Het is een nichemarkt en er is geen concurrentie omdat er nog geen importaardbeien beschikbaar zijn. Marokko komt pas in december op de markt en voor Spanje is het wachten tot januari."

Uiteindelijk was het seizoen, ondanks enkele zorgen, vrij positief geweest. "Het seizoen is goed verlopen. De prijzen zijn over het algemeen stabiel gebleven en er waren geen grote oogstpieken. Sommige momenten waren stressvoller dan andere, zoals de week van 15 april toen we een recordhoeveelheid Gariguette aardbeien oogstten, maar uiteindelijk was er voldoende vraag en deden de retailers goed mee. We zijn zonder crisis de maand juni doorgekomen. Enkele kleine vertragingen in de teelt hebben geen invloed gehad op de afzet, omdat zomerfruit zoals meloenen en steenfruit ook achterliepen op schema."

Ondanks het goede consumptieniveau, de steun van de media en retailers voor Franse aardbeien en fatsoenlijke prijzen, slaat Emeline Vanespen een gematigde toon aan: "Vergeet niet dat het inkomen van de telers afhankelijk is van drie factoren: de prijs, de oogsthoeveelheid en de kosten. De prijzen zijn behoorlijk geweest, maar de opbrengst was niet overvloedig en de kosten zijn blijven stijgen."

Desondanks, en hoewel het nog te vroeg is om er een cijfer op te plakken, zal de Franse aardbeienteelt volgend seizoen toenemen. "We weten al dat sommige telers hun areaal zullen uitbreiden en dat anderen voor het eerst aardbeien zullen planten in een poging om te diversifiëren. Sommige telers in het zuidwesten van het land die eenden houden, hebben zelfs besloten om over te schakelen op aardbeien. De teelt zal dus toenemen, maar we hopen dat de prijzen en de consumptie volgend jaar op peil blijven."

Voor meer informatie:
Emeline Vanespen
AOP Fraises Framboises de France
[email protected]