Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wilko van der Zwaard, WilkoFruit:

"Goede prijzen voor mandarijnen en sinaasappelen, hernieuwde belangstelling voor grapefruit en paniekvoetbal in citroenen"

Tholen - De eerste containers Marokkaanse mandarijnen onder Gaudias-merk worden deze week verladen en arriveren volgende week dinsdag bij Wilkofruit in Prinsenbeek. "Marokko heeft een goede citrusoogst. Vorig jaar bleef die achter, maar dit jaar zijn de bomen goed uitgerust om volop product te geven", vertelt Wilko van der Zwaard.

"Wij verwachten met Clementines tot het einde van het jaar door te gaan vanuit Berkane en Agadir. Het fruit in Marokko is allemaal wel veertien dagen eerder. Dat geldt ook voor de Nadorcott-mandarijnen, deze worden in de derde week van december al verwacht, terwijl die normaal de tweede week van januari pas arriveren. Ook de Nadorcott-productie ziet er goed uit. Andere jaren kon het product door de hitte weleens van de boom vallen, maar de vooruitzichten zijn dit jaar goed."

Astronomisch hoge prijzen op binnenlandse markt
Waar Marokko op mandarijnengebied een belangrijke speler is op de Europese markt, bleef de export van sinaasappelen de laatste jaren achter. "Marokko heeft de laatste vier jaar de luxe gehad van een hele goede binnenlandse markt voor zowel perssinaasappelen als Navels. Die werden voor haast astronomische prijzen verkocht aan de lokale bevolking en toeristen. Maar ik verwacht niet dat de mensen in Marokko deze prijzen kunnen blijven betalen en afgelopen jaar zag je al grotere volumes vrijkomen voor de export. Ik verwacht dat de Marokkaanse leveranciers hun risico's dan ook meer gaan spreiden en minder speculeren op de binnenlandse markt."

"Voorheen was Marokko een vrij bepalende sinaasappelproducent in de periode van januari tot september. Nu ze een paar jaar de export links hebben laten liggen, zie je dat veel mensen de overstap naar Egypte hebben gemaakt, dat zich inmiddels heeft ontwikkeld tot het grootste sinaasappelland ter wereld en ook nog eens geprofiteerd heeft van de problemen rond het Suez-kanaal", vervolgt Van der Zwaard. "In Marokko zijn veel Valencia Late-bomen geruimd en ingeruild voor Nadorcott, maar de laatste jaren zien we ook in Marokko weer nieuwe aanplant van zowel Valencia als Navel Late. Er vallen dus zeker meer late mandarijnen in open top dozen vanuit Marokko te verwachten."

Mandarijnen arriveren op lege markt
"Ook Spanje heeft een goede sinaasappeloogst. De oogst van de Clementines zag er in eerste instantie goed uit, maar door de regen is er in de vroege soorten zoals Marisol best wat schade ontstaan. Hierdoor zijn er niet al te veel Clementines, ook het volume met blad blijft sterk achter op vorig jaar. Ik verwacht dan ook dat de prijzen hoog zullen blijven. Normaal krijg je vanaf 4 november als de oogst in Nules loskomt, een wat normaler prijsniveau, maar door de gestegen kosten verwacht ik dat de mandarijnen redelijk duur zullen blijven. Ze arriveren ook op een lege markt. Vanuit Peru krijgen wij deze week de laatste binnen en ook Zuid-Afrika is aflopend."

"Ook handsinaasappelen zijn er nog altijd tekort. Die zullen ook nog wel even duur zijn, omdat de Navelina's niet in al te grote maten beschikbaar zijn. Pas vanaf 5 november verwachten we meer normale maten. Traditiegetrouw schakelen Duitse supermarkten vrij snel over op Spaanse Navelina's voor de perssinaasappelen, dus die tussenmaten vinden goed aftrek. Andere klanten verkiezen de Zuid-Afrikaanse soorten, omdat die nog lekkerder en stabieler van kwaliteit zijn, terwijl men voor Salustiana's al vrij hoge prijzen in de bol heeft."

Ongezond prijsniveau citroenen
"De prijzen van citroenen hebben na een lange periode van hoge prijzen een smak naar beneden gemaakt. In mijn ogen komt dit vooral omdat er twee boten uit Zuid-Afrika gelijktijdig zijn gearriveerd, waarna er wat paniekvoetbal is ontstaan. In Spanje is de nieuwe oogst Primofiore gestart, maar die hebben nu even concurrentie van Zuid-Afrika, waardoor de citroenen voor ongezonde prijsniveaus worden verkocht. Voordeel is wel dat de voorraad met dit lage prijsniveau snel wordt verkocht, al zal het nog even duren voordat de markt helemaal hersteld is."

"Last but not least zien we een goede vraag naar grapefruit. Dit aanbod was opgedroogd vanuit Zuid-Afrika, maar we krijgen nu een superkwaliteit vanuit de bergen in Turkije binnen. De grapefruit arriveert op een goede markt. De laatste tien jaar leek de grapefruitmarkt aan een inzinking bezig, maar daar komt de markt nu toch van terug. In Spanje worden er momenteel zelfs veel nieuwe velden aangeplant met grapefruit. De toenemende aandacht voor gezond eten stimuleert de consumptie van citroenen en grapefruit aanzienlijk."


Het eigen merk van Wilko Fruit: Gaudias, fruits for Plaesure

"Verder is de vraag naar citrus redelijk goed, ook omdat de alternatieven op het gebied van importfruit beperkt zijn. Het steenfruitseizoen is vroeger gestart én afgelopen. Zuid-Afrika heeft iets minder pruimen en dat seizoen start iets later dan anders. Wij starten het seizoen op met luchtvracht. Mensen willen tenslotte ook nog wat ander fruit eten dan alleen mandarijnen en sinaasappels. Ook is het weer eigenlijk nog te zacht voor een vlotte citrusconsumptie."

Voor meer informatie:
Wilko van der Zwaard
Wilko Fruit
Heilaar-Noordweg 14
4841 ZZ Prinsenbeek
[email protected]
www.wilkofruit.com