Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Productiewaarde van Belgische landbouwsector stabiel in 2023

De meest recente ramingen van de Belgische landbouweconomische rekeningen van 2023 bevestigen de lichte stijging van de productiewaarde van de landbouwsector in het afgelopen jaar: +0,6% ten opzichte van 2022, schrijft Statbel.

De waarden van de aardappelen en de nijverheidsgewassen stijgen respectievelijk met 31,9% en 18,3%. Voor de knollen wordt deze toename verklaard door zowel een betere oogst als een hogere vergoeding voor telers.

In totaal stijgt de productiewaarde van de plantaardige producten met 4,6%, terwijl de productiewaarde van de teelt met 2,3% daalt, met een daling van 12,4% van de waarde van dierlijke producten. Over het algemeen stijgt het inkomen uit productiefactoren met 31,9%, na aftrek van de lasten en afschrijvingen en rekening houdend met de overdrachten van de overheid (belastingen en subsidies die niet rechtstreeks verband houden met de productie). Deze stijging is het gevolg van de daling van het intermediaire verbruik (-8,4%).

De prijs van landbouwproductiemiddelen werd hard getroffen door de inflatie in 2022 (+16,2% voor het intermediaire verbruik tussen 2021 en 2022).

Bron: Statbel

Publicatiedatum: