De Rochapeer is een van de belangrijkste producten die Portugal teelt, zegt Tomás Ferreira, hoofd Commercie, Logistiek en Marketing van de Portugese fruitexporteur Granfer: "De Rocha peer, ons hoofdproduct bij Granfer, is echt een heerlijke en unieke vrucht die dezelfde kenmerken heeft behouden als 188 jaar geleden, toen ze voor het eerst werd ontdekt. Het is zonder twijfel een buitengewone peer qua smaak, textuur en houdbaarheid."
Voor het huidige Portugese perenseizoen leek alles goed te gaan toen de prognoses in juni werden gepubliceerd. Ferreira erkent echter dat de situatie sindsdien is veranderd, en niet ten goede. "Voor het Portugese seizoen van hardfruit hebben we dit jaar fruit van goede kwaliteit en goede maten gezien. In juni, toen de eerste voorspellingen van Interpera binnenkwamen, verwachtten we dat we de daling van de teelt van vorig jaar te boven zouden komen. Helaas, door het verschijnen van de donkere vlekken en doordat we niet zoveel areaal hebben als we gewend waren hier in Oeste, zal de oogst van de Rocha peer vrij klein zijn, vergelijkbaar met die van vorig jaar."
Gelukkig vertrouwt Granfer niet alleen op de specifieke boomgaarden met problemen, want ze hebben diverse boomgaarden met meerdere perenvariëteiten, aldus Feirreira. "We werken met Rocha en andere perenvariëteiten in verschillende regio's in Portugal en Spanje, wat ons helpt om de risico's te beperken, maar het huidige scenario voor de belangrijkste teeltregio en de belangrijkste perenvariëteit bewijst dat we de komende jaren een aantal uitdagingen voor de boeg hebben. Als we kijken naar de totale teelt van peren, zullen de volumes waarschijnlijk gelijk zijn, maar mogelijk zelfs iets minder, vooral voor Rocha. We hebben iets meer volume van andere wintervariëteiten, maar dit zijn relatief nieuwe investeringen."
De weersomstandigheden hebben bijgedragen aan de uitdagingen tijdens de teelt, omdat het gebrek aan koude temperaturen de bloei heeft bemoeilijkt, legt Feirreira uit: "Het weer heeft ons hoger dan gebruikelijke temperaturen gegeven, gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid. Deze factoren dragen ertoe bij dat de bedreigingen voor onze boomgaard tijdens de zomermaanden toenemen. Ook het gebrek aan koude uren tijdens de winter heeft het moeilijker gemaakt om een goede bloei en een goede winterslaap voor de fruitbomen te hebben."
Granfer hoopt meer voet aan de grond te krijgen in het Midden-Oosten voor hun peren. "Voor ons bij Granfer zijn Europa en Amerika de belangrijkste exportmarkten. We ontwikkelen ook andere markten, zoals het Midden-Oosten met onze zomerperen en leveren sinds kort aan twee landen in West-Afrika met ons brede assortiment perenvariëteiten", zegt Ferreira.
Over het algemeen was het laatste perenseizoen van Rocha in Portugal erg moeilijk. Volgens Ferreira had dit te maken met meerdere factoren: "Het vorige perenseizoen was nogal moeilijk. We hadden te maken met bacterievuur, donkere vlekken en zonnebrand, dus vorig jaar bracht een bundeling van de ergste uitdagingen die we ons konden voorstellen. Het bacterievuur heeft het kortetermijnpotentieel voor Rocha-peren in de regio Oeste absoluut in gevaar gebracht. De boomgaarden zijn gehalveerd, omdat bomen in tweeën werden gehakt of helemaal werden verwijderd om het bacterievuur onder controle te krijgen. De donkere vlekken en zonnebrand verschenen ook in de buurt van het oogstseizoen, waardoor de totale opbrengst nog verder daalde."
Ondanks het moeilijke perenseizoen van Rocha vorig jaar, is de klantenkring erg loyaal en toegewijd aan het product, aldus Ferreira. "We hopen op het best mogelijke seizoen met de huidige beschikbare opbrengst, waarbij we ongeveer dezelfde hoeveelheden leveren als vorig jaar aan onze Rocha-klanten. We hebben echt een heel mooie klantenbasis voor Rocha en daar zijn we erg dankbaar voor. Toch kijken we altijd naar de toekomst en nieuwe markten, vooral omdat Granfer blijft investeren in meer plantages en andere variëteiten."
Granfer is ook begonnen aan het appelseizoen en Ferreira verwacht dat het een spannend seizoen wordt: "Naast peren hebben we ook ons appelseizoen en het ziet ernaar uit dat het een spannend seizoen wordt. We hebben nieuwe plantages, nieuwe telers en nieuwe markten. Onze totale volumes zullen naar verwachting ook iets hoger liggen dan tijdens het vorige seizoen. Onze appelen worden geëxporteerd naar Noord- en Zuid-Amerika, West-Afrika en het Midden-Oosten en we zijn actief op zoek naar nieuwe klanten in elk van deze markten."
Ferreira benadrukt dat de Portugese appel een lange weg heeft afgelegd wat betreft populariteit. De appelen worden geëxporteerd naar verschillende continenten. "We hebben een breed assortiment appelen, van onder andere Premium Alcobaça Gala, Fuji, Candine®, een clubras tot standaard Gala-appelen, die passen bij verschillende klantprofielen en budgetten. Eigenlijk hebben we een appel voor iedereen. Portugese appelen worden steeds bekender en onze Alcobaça Appel - Maçã de Alcobaça heeft een welverdiende plaats veroverd als kwaliteitsappel op de Europese, Amerikaanse en Afrikaanse markten."
Ferreira is enthousiast over het hele Portugese hardfruitseizoen: "We vertrouwen erop dat onze voortdurende investeringen en een gunstige markt ons dit jaar zullen helpen onze doelen verder te bereiken en onze knapperige appels van rode en groene variëteiten aan nieuwe consumenten te leveren. Ons doel is om aan de verwachtingen van onze appelconsumenten te voldoen, met name aan die van alle fans van de Alcobaça Appel, en om onze andere lijnen en variëteiten verder te ontwikkelen. Het zal ook belangrijk zijn om het vertrouwen van onze klanten op de nieuwe markten te winnen."
Voor meer informatie:
Tomás Ferreira
Granfer
Tel: +351 910 200 993
[email protected]
www.granfer.pt