Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overstromingen op Sicilië: eerste raming van de schade

Tussen 100 en 150 ml regen gedurende vier uur deed de rivier de Salso in de Siciliaanse gemeente op 19 oktober 2024 uit zijn oevers treden.

Aan weerszijden van de rivier liggen van oudsher groentepercelen. Het getroffen gebied is minstens twee vierkante kilometer groot, met artisjokken in buitenteelt en courgettes en paprika's in tunnels en in kassen.

Een paar dagen na het incident is het voor de teeltbedrijven duidelijk wat er moet gebeuren na deze zoveelste ramp.

"Allereerst", zegt telers Giovanni Chianta, "hebben we aan beide kanten van de rivier een dijkenstelsel nodig dat als barrière kan fungeren voor het hele teeltgebied. Vervolgens moeten de bestaande dammen, waarvan meer dan de helft ondertussen begraven ligt, zo snel mogelijk hersteld worden."

Helaas heeft de regenval stroomopwaarts geleid tot een debiet in de rivier de Salso dat groter is dan wat het huidige hydraulische systeem aankan. "Deze verdedigingswerken zijn noodzakelijk", zegt Luigi Pasotti van de Siciliaanse weerdienst, "om schade aan steden, eigendommen en mensen te voorkomen. Het gebied is hydraulisch gezien zeer complex en kwetsbaar. Het is zelfs onderwerp van vele sectorstudies. Het is onvermijdelijk dat overtollig water wordt omgeleid naar gebieden waar het de minste schade veroorzaakt, omdat het niet mogelijk is om expansietanks te bouwen. Dus worden teeltbedrijven die dicht bij de rivierbedding liggen het zwaarst getroffen, en dat zal, als alles blijft zoals het nu is, ook in de toekomst zo zijn."

"De courgettes en paprika's waren net in volle productie gekomen", vervolgt Chianta. "Het economische verlies is aanzienlijk. Een kas kost € 11.000 per 1.000 vierkante meter, de jaarlijkse plantkosten voor datzelfde areaal € 7.000. Tel daar de winstderving bij op, die in het geval van courgettes en paprika's momenteel ongeveer € 2 per kilo bedraagt. In een kas van 1.000 vierkante meter kan in één jaar 12 ton worden geoogst. Dat is dus € 24.000 aan potentiële gederfde winst."

Het verlies komt in dit geval uit op zo'n € 42.000 per hectare: een enorm bedrag voor een teeltbedrijf van een paar hectare, dat totaal verwoest is. Het zal moeilijk zijn om die klap te boven te komen.

Op de vraag wat er gedaan moet worden om te voorkomen dat soortgelijke voorvallen zich herhalen, antwoordt Pasotti: "Het is niet eenvoudig om een antwoord te geven voor een gebied dat inherent erg kwetsbaar is. De overstromingen die zich in de loop der tijd hebben voorgedaan, hebben telkens een andere dynamiek, afhankelijk van de delen van het stroomgebied die ze hebben veroorzaakt."

Publicatiedatum: