In Italië loopt de afzet van ongekoelde knoflook ten einde. Binnenkort begint de verkoop van het gekoelde product. "De beschikbare hoeveelheden zijn schaars door de kleine oogst", zegt Antonio Tuccillo, directeur van Agrimpex Farming.
"In Piacenza, Ferrara en Rovigo was de teelt van goede kwaliteit, maar de maatvoering valt wat tegen. Dat is toch een factor die de opbrengst heeft beïnvloed. De prijzen waren redelijk bevredigend, omdat de exportmarkt altijd een opwaartse tendens vertoonde. Toch mogen we niet vergeten dat de teeltkosten aanzienlijk zijn gestegen ten opzichte van voorgaande jaren."
Volgens Tuccillo is knoflook uit Spanje en China nu tegen hoge prijzen verkrijgbaar in Europa. "De beschikbare hoeveelheden lijken misschien klein, maar ze zijn zeker groter dan vorig jaar, toen de opbrengst na verwerking nog maar 40-50% bedroeg. Momenteel zitten we rond de 70-80%."
Argentinië, de grootste teler op het zuidelijk halfrond, zal binnenkort zijn knoflook beginnen te oogsten. "Die zal naar verwachting van goede kwaliteit zijn, als het weer gunstig blijft", aldus Tuccillo.
Aanplant op het noordelijk halfrond
"Terwijl op het zuidelijk halfrond de oogst nadert, zijn we op het noordelijk halfrond aan het aanplanten. Het areaal zou iets groter kunnen zijn dan vorig jaar."
De knoflook die in Zuid-Italië is aangeplant, is al uitgekomen
"Het zijn cruciale weken voor de aanplant. Hopelijk blijft het mooi weer zodat alles vlot verloopt", besluit Tuccillo.
Voor meer informatie: agrimpexfarming.it